Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs aicina Rīgas izglītības iestādes ēdināšanā izmantot Latvijā ražoto pārtiku

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
25.08.2015

Otrdien, 25. augustā, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs aicināja Rīgas izglītības iestādes bērnu un jauniešu ēdināšanā izmantot Latvijā ražotos lauksaimniecības un pārtikas produktus. Rīgas pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestāžu un pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāju sanāksmē zemkopības ministrs Jānis Dūklavs galvaspilsētas domes un izglītības iestāžu vadībai uzsvēra, ka vietējie produkti ir vitamīniem un citām labām vielām daudz bagātāki produkti, nekā tie, kuri transportēti tūkstošiem kilometru. Turklāt, izvēloties vietējās izcelsmes pārtiku, tiek atbalstīta Latvijas ekonomika.

“Kā zemkopības ministrs varu apliecināt, ka Latvijā ražotās lauksaimniecības un pārtikas preces ir kvalitatīvas un patērētājiem drošas, tāpēc aicinu izglītības izstādes biežāk izvēlēties Latvijā ražotos produktus. Sākoties jaunajam mācību gadam, rosinu izglītības iestāžu vadītājus aktīvi sadarboties ar skolu un bērnudārzu ēdinātājiem un rūpēties par produktiem, kas tiek celti pusdienu galdā skolās un bērnudārzos. Gādāt, lai tie būtu svaigi un vietējo Latvijas ražotāju audzēti vai ražoti,” sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Jau ziņots, ka 2014. gada nogalē stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka: pārtikas produktu piegādes un ēdināšanas pakalpojumu iepirkumu veicējiem ir jāiepērk produkti, kas atbilst zaļā iepirkuma principiem. Šādiem principiem atbilst Zaļās un Bordo karotītes (nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas) produkti, bioloģiskās lauksaimniecības produkti, svaigi vietējie augļi un dārzeņi, pārtikas produkti, kas piegādāti no tuvāka attāluma u.c.

Veikalu plauktos Latvijā ir atrodams diezgan plašs bioloģiskās lauksaimniecības produktu klāsts. Bioloģiskās lauksaimniecības nozare Latvijā turpina attīstīties, tajā iesaistās arvien jauni uzņēmumi. Pēdējos gados Latvijā palielinājies bioloģisko saimniecību skaits – pašlaik ir sertificēts ap 3500 saimniecību un 164 pārstrādes uzņēmumi. Palielinās arī Zaļās un Bordo karotītes produktu skaits – patlaban pārtikas kvalitātēs shēmā ietilpst 93 ražotāji ar 400 sertificētiem produktiem. Pārtikas ražotāji aktīvāk iesaistās pārtikas kvalitātes shēmās, lai aktīvāk pozicionētu un piedāvātu tirgū vietējos produktus, kuru kvalitāte pārsniedz vispārējos standartu. Visi šie produkti ir vietējo Latvijas zemnieku un pārtikas uzņēmumu ražoti un dod pienesumu Latvijas tautsaimniecībā.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs arī apliecināja, ka 2015./2016. mācību gadā Zemkopības ministrija turpinās īstenot “Skolas piena” programmu, paredzot pirmsskolas un vispārējās izglītības iestāžu skolēniem iespēju bez maksas saņemt piena produktus ES atbalsta programmu ietvaros, kā arī “Skolas augļa” programmu, paredzot iespēju vispārējās izglītības iestāžu skolēniem bez maksas saņemt svaigus augļus un dārzeņus ES atbalsta programmu ietvaros. Jaunajā mācību gadā programmas “Skolas auglis” produktu klāsts tiks papildināts ar jaunu produktu – ķirbjiem.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana