Politikas jaunumi

Sandra Kalniete gatavos "jauno pārtiku" kopā ar Saldus Profesionālās vidusskolas skolēniem

Signe Znotiņa-Znota, Eiropas Parlaments
20.10.2015

Turpinot Eiropas Parlamenta (EP) Informācijas biroja Latvijā projektu "Garšīgie likumi", piektdien, 23.oktobrī plkst. 9:30, EP deputāte Sandra Kalniete kopā ar Saldus Profesionālās vidusskolas skolēniem piedalīsies diskusijā "Jaunā pārtika un alergēni pārtikā". Sandra Kalniete vadīs arī gatavošanas meistarklasi, pēc kuras notiks "jaunās pārtikas" ēdienu degustācija.

Degustācijas ēdienkartē: brokastu kvinoja, sāļie amaranta - kartupeļu cepumi, amaranta biezputra ar godži ogām, godži ogu, čia sēklu batoniņi, zemeņu ievārījums ar pektīnu saturošu cukuru.

Diskusija un degustācija notiks Saldū, Kalnsētas ielā 24, Saldus profesionālās vidusskolas Aktu zālē. Medijiem pasākumā paredzētas intervijas, TV / foto iespējas, kā arī līdzdarbošanās iespējas intereses gadījumā.

EP darbs rūpēs par drošu pārtiku un patērētāju tiesībām

Jautājumiem par pārtikas drošību un patērētāju aizsardzību ir ļoti nozīmīga vieta EP dienaskārtībā:

• Saistībā ar ģenētiski modificētu pārtiku - šī gada sākuma EP atbalstīja tiesību aktu, kas ļaus ES dalībvalstīm, t.sk., Latvijai, ierobežot vai aizliegt ģenētiski modificētu augu kultivēšanu savās teritorijās, pat ja to būs atļāvusi Eiropas Savienība;

• Saistībā ar "jauno pārtiku" - Eiropas Parlaments un ES Padome ir vienojušies papildināt jaunās pārtikas regulu, lai nodrošinātu gan pārtikas drošību, gan mazinātu administratīvo slogu uzņēmējiem, gan sekmētu inovācijas. Piemēram, tiks samazināts reģistrācijas procesa ilgums līdz aptuveni 7 mēnešiem, vienkāršota reģistrācijas procedūra, vienkāršota un paātrināta trešo valstu jaunās pārtikas reģistrācija, noteikta tiesiskā skaidrība patērētājiem un uzņēmējiem u.c. Balsojums par pilnveidoto regulu gaidāms Eiropas Parlamenta sesijā 28.oktobrī.

• Saistībā ar alergēniem - pērn stājas spēkā EP un ES Padomes regula, kas uzliek par pienākumu visiem ES pārtikas ražotājiem obligāti norādīt alergēnus produktu marķējumā. Jaunie noteikumi tāpat paredz, ka informācija par alergēniem jānorāda nefasētiem produktiem, piemēram, pārtikai, ko piedāvā restorānos vai ēdnīcās.

Par projektu "Garšīgie likumi"

EP Informācijas birojs Latvijā šogad uzsāka projektu "Garšīgie likumi", aicinot uz sadarbību profesionālo skolu mācībspēkus, kuri sagatavo pavārus, ēdināšanas speciālistus un citu radniecīgo profesiju pārstāvjus. Projekta mērķis - informēt par EP lēmumiem pārtikas drošības un patērētāju tiesību jomā, kas aktuāli un saistoši ikvienam Latvijā.

Projektā "Garšīgie likumi" līdz šim piedalījušās Rīgas, Ogres, Saulaines, Laidzes, Bulduru, Preiļu un Talsu tehnikumi un profesionālās vidusskolas. Projektā iesaistījušās izglītības iestādes saņem EP Informācijas biroja sadarbībā ar uztur zinātnes ekspertiem un pedagogiem veidotus mācību materiālus par alergēniem, ĢMO un jauno pārtiku - skolas pēc izvēles, izmantojot EP Informācijas biroja sagatavotos materiālus, ar skolēniem apgūst vienu no trim tēmām. Mācību noslēgumā topošie pavāri un ēdināšanas profesionāļi organizē visiem interesentiem atvērtu tematisku degustāciju un dalās ar jaunajām zināšanām

Citi pasākumi:

21.oktobrī plkst.14:00 - Vecbebru profesionālajā un vispārizglītojošajā vidusskolā

Papildus informācija:

• Plašāk par projektu: http://www.europarl.lv/lv/pasakumi/2015pasakumi/maijapasakumi.html

• ĢMO: http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2015/janvaris_/press-release-2015-january-13.html

• Pārtikas marķējums un alergēni: http://www.europarl.europa.eu/news/lv/news-room/content/20110627FCS22686/13/html/P%C4%81rtikas-mar%C4%B7%C4%93jums-%E2%80%94-pat%C4%93r%C4%93t%C4%81jiem-saprotam%C4%81ka-inform%C4%81cija

• VIDEO: Ko ēdīsim 2025.gadā? http://europarltv.europa.eu/lv/player.aspx?pid=26ab9092-e53e-475e-aaaa-a517009f109b

Eiropas Parlaments

x

Paroles atgadināšana