Politikas jaunumi

Latvijas lielie pelēkie zirņi - pirmais produkts ar Aizsargātu cilmes vietas nosaukumu

Kaspars Funts, LR Zemkopības ministrija (ZM)
30.10.2015

Eiropas Komisija (EK) nolēmusi iekļaut produktu „Latvijas lielie pelēkie zirņi” ES Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā. Latvijas lielie pelēkie zirņi atšķiras ar īpaši lieliem un rupjiem zirņiem 1000 zirņu masa sasniedz 360 līdz 380 gramus. Kaut gan zirņu skaits pākstī nav liels, to kompensē šās šķirnes labas kulinārās īpašības – relatīvi īss vārīšanās laiks un izcila garša.

Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts ir vienīgā vieta pasaulē, kurā tiek veikta lielo pelēko zirņu selekcija pārtikas vajadzībām. Šeit arī ir radīta šķirne ‘Retrija’. Zirņu kvalitatīvās īpašības nodrošina tieši Latvijas  augsnes un klimatiskie apstākļi. Svarīgas ir gadiem izstrādātās prasmes šī kultūrauga audzēšanā un ievākšanā, lai nodrošinātu gan kopražas pieaugumu, gan produkta kvalitāti. Piemēram, augsnes sagatavošana, audzēšanas mistra attiecības pareiza izvēle, kā arī ievākšanas laika pareiza izvēle.

2014. gada 4. februārī EK tika nosūtīts pieteikums, lai produktu “Latvijas lielie pelēkie zirņi” ierakstītu ES Aizsargātu cilmes vietu nosaukumu reģistrā.

Latvieši gadu simtiem ir ēduši zirņus. Jau pirms mūsu ēras zirņi kopā ar miežiem un pupām ir bijis viens no galvenajiem ēdieniem, un tie savu nozīmi saglabāja līdz pat kartupeļu ēras sākumam 19. gadsimtā. Mūsdienās tūristu ceļvežos pelēkie zirņi ar speķi tiek piedāvāti kā īpaši latvisks ēdiens, ko ir vērts nobaudīt.

Latvijai EK bija jāsniedz papildus skaidrojumi, jo saskaņā ar regulu tikai izņēmuma gadījumos produkta nosaukumā var ieļaut valsts nosaukumu. Kā būtiskākais arguments tika minēts fakts, ka Latvijas valsts kopējā teritorija, salīdzinājumā ar citām valstīm, ir ļoti maza, turklāt tai ir diezgan izlīdzināts reljefs un vienmērīgi klimatiskie apstākļi, kā arī vienotas kultūras tradīcijas šī Latvijas lielo pelēko zirņu iegūšanā, pagatavošanā un pasniegšanā.

Informācija par pārējiem Latvijas pārtikas produktiem, kas iekļauti ES Aizsargāto cilmes vietas nosaukumu reģistrā, ES Garantētas tradicionālas īpatnības reģistrā vai ES Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā, Zemkopības ministrijas mājaslapā pieejama ŠEIT.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana