Politikas jaunumi

Latvija Parīzes konferencē atbalsta plašu un saistošu vienošanos pret klimata pārmaiņām

Valsts prezidenta kanceleja
30.11.2015

Lai ierobežotu arvien pieaugošās klimata pārmaiņas, ir būtiski panākt plašu un saistošu vienošanos visām pasaules valstīm. Tas dotu iespēju samazināt siltumnīcefektu izraisošo gāzu izmešus un nodrošinātu, ka pasaules vidējās temperatūras pieaugums līdz šī gadsimta beigām saglabājas divu grādu robežās, salīdzinot ar pirmsindustriālo ēru. To uzsver Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kurš pirmdien, 30.novembrī, piedalās Parīzē notiekošajā ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām konferencē (COP21).

"Latvija un visa Eiropas Savienība vēlas, lai Parīzes nolīgumā piedalās visas pasaules valstis un tas ir saistošs. Tas būtu ilgtermiņa risinājums globālā klimata izmaiņu mazināšanā un - salīdzinājumā ar deviņdesmito gadu beigās pieņemto Kioto protokolu - ievērojami paplašinātu valstu loku, kas iesaistās cīņā pret klimata pārmaiņām," norāda Valsts prezidents. Raimonds Vējonis arī akcentē, ka visām valstīm jāizvirza emisiju samazināšanas mērķi un tie jāīsteno, kā arī Parīzes nolīgumā jāņem vērā valstu esošā situācija un ekonomiskās iespējas.

"Mēs redzam, ka klimata izmaiņas ietekmē visus pasaules reģionus un valstīm jārīkojas vienoti un mērķtiecīgi, lai siltumnīcefektu izraisošo gāzu izmešus samazinātu. Tā ir visas pasaules kopējā atbildība, un arī mums jādod savs ieguldījums cīņā pret klimata izmaiņām. Latvija ir viena no pasaules zaļākajām valstīm, taču arī mēs varam darīt vairāk," norāda Valsts prezidents.

ANO klimata konferencē šogad piedalās 147 valstu un valdību vadītāji, lai vienotos par apņēmīgu rīcību kaitīgo izmešu samazināšanai, ņemot vērā, ka pašreizējā globālā sasilšana draud ar plašu teritoriju applūšanu vai ilgstošiem karstuma viļņiem un sausuma periodiem, kas var kritiski ietekmēt globālo attīstību.

Jāpiebilst, ka ar valstu un valdību vadītāju tikšanos tiek uzsākta ANO Klimata konferences 21.sesija, kuras darbs turpināsies līdz 11.decembrim. Latviju Parīzes konferencē pārstāvēs Valsts prezidents un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, kā arī pārstāvji no VARAM, ĀM, FM un ZM.

Valsts prezidenta kanceleja

x

Paroles atgadināšana