Politikas jaunumi

Mazie un vidējie lauksaimnieki iezīmēs turpmākos darbus, lai ģimenes saimniecību saglabāšana un attīstība būtu pašsaprotama, nevis diskusiju temats

Agita Hauka, Latvijas Zemnieku federācija
09.03.2016

Biedrības "Latvijas Zemnieku federācija (LZF)" biedri - mazie un vidējie lauksaimnieki un mājražotāji - tiksies LZF kopsapulcē ceturtdien, 2016. gada 10.martā, Ozolniekos, lai atskatītos uz 2015. gadā paveikto un plānotu turpmākos darbus nozares pilnveidošanai, lai ģimenes saimniecību saglabāšana un attīstība būtu pašsaprotama, nevis diskusiju temats.

Agita Hauka, LZF valdes priekšsēdētāja: "LZF 2015. gadā ir atbildīgi pārstāvējis Latvijas lauksaimnieku intereses Kopējās lauksaimniecības politikas 2014-2020 un Lauku attīstības programmas 2014-2020 jautājumos Latvijā un Eiropas Savienības mērogā. LZF eksperti aktīvi iesaistījušies Eiropas lielākās lauksaimnieku organizācijas COPA-COGECA darbā, pārstāvot lauksaimniekus un veidojot lauksaimniekiem labvēlīgu lauksaimniecības un lauku attīstības politiku. LZF ir izveidojusies sekmīga sadarbība ar Baltijas valstu lauksaimniekus pārstāvošajām organizācijām, kas palīdzējis izstrādāt priekšlikumus pienkopības, cūkkopības un dārzkopības jautājumu risināšanai nacionālā, Baltijas un Eiropas mērogā. LZF reģionālie biedri - lauksaimnieku reģionālās organizācijas pulcē simtiem lauksaimniekus, kuri papildus ikdienas darbiem ir aktīvi iesaistījušies diskusijās un pasākumos lauksaimniecības politikas pilnveidošanai valstī. Latvijas Zemnieku federācija ir piedalījusies un aktīvi līdzdarbojusies visās Zemkopības ministrijas konsultatīvās padomes un Lauku attīstības programmas (LAP) 2014-2020 Uzraudzības komitejas sēdēs, aizstāvot mazo un vidējo lauksaimnieku intereses. Lai stiprinātu īsās pārtikas ķēdes Latvijā un saviem biedriem palīdzētu sekmēt produkcijas noietu, jau piekto reizi sadarbībā ar SIA Pleskodāle tika organizēts Latvijas lauksaimnieku un mājražotāju Lauku labumu tirdziņš pie t/c Spice Rīgā. Paralēli darbam lauksaimniecības nozarē, LZF līdzdarbojās Latvijas Prezidentūras gada pasākumos, organizējot diskusijas Latvijas reģionos par gļokalizāciju - globālā un vietējā mijiedarbību un ietekmi uz Latvijas lauksaimnieku darbību. Man kā LZF valdes priekšsēdētājai tika piešķirts mandāts "Labas gribas vēstnieka" goda pienākumu pildīšanai "Eiropas gada attīstībai 2015" ietvaros. LZF ir neatlaidīgi strādājis, lai palielinātu dažādu ar lauksaimniecības nozari nesaistītu sabiedrības grupu izpratni par lauksaimniecību, ģimenes saimniecību vērtību un vietējās pārtikas nozīmi Latvijas sociālekonomiskā".

Kopsapulces ietvaros LZF valdes locekle un LLKC Lopkopības nodaļas vadītāja Silvija Dreijere informēs lauksaimniekus par iespējamiem pasākumiem gāzu emisiju samazināšanai liellopu saimniecībās. LAD direktore Anna Vītola-Helviga uzrunās LZF biedrus, lai informētu par elektronisko pieteikšanos platību maksājumiem un iesniegto projektu kļūdām un pārkāpumiem. ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktors Zigmārs Ķikāns iepazīstinās lauksaimniekus par grozījumiem MK 2015. gada 10.marta noteikumos Nr. 126 "Tiešo maksājumu piešķiršanas kārtība lauksaimniekiem" un izstrādātajām papuvju vadlīnijām. Zemkopības ministrijas Lauku attīstības atbalsta departamenta direktore Inese Pastare-Irbe un Lauku attīstības fondu atbalsta nodaļas vadītāja Zane Līde dalīsies Lauku attīstības programmas (LAP) aktualitātēs.

Biedrība "Latvijas Zemnieku federācija (LZF)" ir izveidota 1990. gadā un šobrīd apvieno vairāk nekā 7000 dažādu nozaru lauksaimniekus visos Latvijas reģionos. LZF iestājas par apdzīvotiem un ekonomiski aktīviem Latvijas laukiem, par taisnīgām un vienlīdzīgām attīstības iespējām visiem Latvijas lauksaimniekiem, īpaši vēršot uzmanību uz atbalstu mazo un vidējo saimniecību - ģimeņu saimniecību, attīstību un to nozīmīgo lomu ilgtspējīgā Latvijas lauku sociālekonomiskā attīstībā.

Latvijas Zemnieku federācija

x

Paroles atgadināšana