Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs pārrunā iespējas paplašināt lauksaimniecības produkcijas eksportu uz Irānu un Japānu

Ilze Vabole, AgroPols
06.04.2016

Otrdien, 5.aprīlī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un ZM speciālisti tikās ar Irānas Islāma Republikas Ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Abdolrasūlu Mohādžeru Hedžāzī (Abdolrasool Mohajer Hejazi), informēja ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa. Ministrs iepazīšanās vizītes laikā vēstniekam izklāstīja situāciju Latvijas lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā. Tāpat tika pārrunātas abu valstu sadarbības iespējas, tostarp tirdzniecībā ar lauksaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas produkciju.

Tikšanās laikā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs vēstnieku informēja par to, ka Latvijas ražotāji ir ieinteresēti dažādot pārtikas preču eksportu uz Irānu. "Lai arī lauksaimniecības produktu tirdzniecības apjomi ar Irānu ir nelieli, esam ieinteresēti veicināt savstarpējās tirdzniecības apjomu palielināšanos," teica zemkopības ministrs. Tāpat ministrs norādīja, ka Zemkopības ministrijas sadarbības mērķis ar Irānas pusi perspektīvā ir vērsts uz sadarbības līguma parakstīšanu par institucionālo un ekonomisko sadarbību, īpaši attiecībā uz abu valstu pārtikas un veterinārās uzraudzības savstarpējās sadarbības stiprināšanu.

Trešdien, 6.aprīlī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un ZM speciālisti tikās ar Japānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā Mariko Fudžii (Mariko Fujii). Ministrs iepazīšanās vizītes laikā Japānas vēstniecei izklāstīja situāciju Latvijas lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā. Tāpat tika runāts par abu valstu ciešāku ekonomisko sadarbību tirdzniecībā ar nozaru produkciju.

Tikšanās laikā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs vēstniecei izteica atzinību par Japānas kompetentās iestādes līdzšinējo veiksmīgo sadarbību ar Latvijas Pārtikas un veterināro dienestu. Ministrs atzīmēja, ka jau iepriekš ir saskaņoti sertifikāti olu un zivju produktu eksportam, savukārt pašlaik notiek sarunas par putnu gaļas eksporta iespējām no Latvijas uz Japānu. Tāpat zemkopības ministrs sarunas laikā vēstnieci informēja par to, ka Latvijas zivju rūpniecības pārstāvji ir uzsākuši Japānas eksporta tirgus apgūšanu, taču nepieciešams turpināt darbu pie eksporta tirgus stabilitātes nodrošināšanas un eksporta kāpināšanas. Lai to panāktu, zemkopības ministrs ar vēstnieci vienojās stiprināt Latvijas un Japānas sadarbību institucionālā līmenī, organizējot speciālistu tikšanos un aktuālās informācijas apmaiņu par sadarbības iespējām un eksporta prasībām.

Jau kopš 2012. gada lielāko īpatsvaru Latvijas eksporta struktūrā uz Irānu ieņem graudaugi. 2015. gadā uz Irānu eksportēja tikai kviešus 4,4 miljonu eiro vērtībā. Arī iepriekšējos gados no Latvijas eksportēto produktu klāstā dominēja graudaugi (kvieši, mieži). Savukārt no Irānas uz Latviju pēdējos gados galvenokārt importēti dažādi žāvēti augļi un rieksti.

Lauksaimniecības produktu tirdzniecības apjomi ar Japānu ir nelieli, taču kopš 2013. gada lauksaimniecības produktu eksporta vērtība ar katru gadu aug. 2015. gadā galvenais produkts, ko Latvija eksportēja uz Japānu, bija kviešu un miltu maisījumi. Tāpat uz Japānu tika eksportētas mellenes, rieksti un zivju produkcija. Latvijas kopējā tirdzniecības bilancē nozīmīgu vietu ieņem koksnes un tās produkcijas eksports uz Japānu, veidojot apmēram 63% no Latvijas kopējās eksporta produktu vērtības uz Japānu. Savukārt no Japānas uz Latviju pēdējos gados galvenokārt importēta sojas mērce un zaļā tēja.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana