Politikas jaunumi

Par zemkopības ministra vizīti Baltkrievijā

Ilze Vabole, AgroPols
15.04.2016

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs no 14. līdz 15.aprīlim atradās darba vizītē Minskā, informēja  Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja  Dagnija Muceniece. Dūklavs tikās ar vairākām augsta ranga Baltkrievijas amatpersonām, lai pārrunātu abu valstu ekonomiskās sadarbības padziļināšanu un meklētu iespējas palielināt Latvijā ražotās pārtikas produkcijas eksportu uz Baltkrieviju.

Zemkopības ministram Jānim Dūklavam, tiekoties ar Baltkrievijas lauksaimniecības ministru Leonīdu Zajacu, Latvijas un Baltkrievijas amatpersonas pauda abpusēju interesi par sadarbības un tirdzniecības iespēju paplašināšanu lauksaimniecībā un pārtikas ražošanā, kā arī zivsaimniecībā un veterinārijā. Tiekoties ar lauksaimniecības ministru Leonīdu Zajacu un Baltkrievijas Pārtikas un veterinārās uzraudzības departamenta vadību, abas puses atzinīgi novērtēja līdzšinējo sadarbību starp Zemkopības ministriju, Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) un Baltkrievijas kompetentajām iestādēm, kuru pārziņā ir veterinārie un pārtikas jautājumi, kas ir veicinājis Latvijā ražoto pārtikas produktu tirdzniecību Baltkrievijā.

"Baltkrievija ir viens no nozīmīgākajiem eksporta tirgiem, uz kuriem Latvija kāpinājusi zivju produkcijas un konservu eksportu pēc Krievijas importa aizlieguma spēkā stāšanās. Latvijas ražotājiem ir izveidojusies sekmīga sadarbība ar Baltkrieviju zivju produkcijas tirdzniecībā. Latvijas zvejnieki un zivju pārstrādāji ir ieinteresēti turpināt sadarbību ar Baltkrieviju zivju produkcijas un zivju konservu tirdzniecībā," pēc tikšanās ar Minskas apgabala gubernatoru Semjonu Šapiro un vairumtirdzniecības, mazumtirdzniecības un zivju pārstrādes uzņēmumu SIA “Vitalur" paziņoja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Vizītes laikā Latvijas un Baltkrievijas amatpersonas pauda gatavību turpināt sadarbību laboratoriskās diagnostikas jautājumos starp Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "BIOR" un Baltkrievijas veterinārās diagnostikas un pārtikas drošības laboratorijām.

PVD 2015.gadā ir sadarbojies ar Baltkrievijas Lauksaimniecības ministrijas Pārtikas un veterinārās uzraudzības departamentu, palīdzot veikt trakumsērgas izskaušanas vakcināciju Baltkrievijā. Vizītes laikā Minskā PVD ģenerāldirektors Māris Balodis Baltkrievijas pusei apliecināja gatavību paplašināt sadarbību, t.i., veikt savstarpējās pieredzes apmaiņu arī pārtikas drošības jomā.

Vizītes laikā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs apsprieda iespējas palielināt Latvijā ražotās pārtikas produkcijas eksporta apjomus uz Baltkrieviju, tiekoties ar Baltkrievijas lauksaimniecības ministru Leonīdu Zajacu, Baltkrievijas ārlietu ministra vietnieku Jevgeniju Šestakovu, Minskas apgabala gubernatoru Semjonu Šapiro, Baltkrievijas Tirdzniecības un rūpniecības palātas priekšsēdētāju Mihailu Mjatlikovu, Baltkrievijas Lauksaimniecības ministrijas Pārtikas un veterinārās uzraudzības departamenta vadītāju Aleksandru Subotinu un Latvijas-Baltkrievijas Lietišķās sadarbības padomes priekšsēdētāju Dimitriju Dičkovski.

Baltkrievija ir starp desmit Latvijas nozīmīgākajām lauksaimniecības, pārtikas un zivsaimniecības produktu tirdzniecības partnervalstīm. Latvijas tirdzniecības bilance ar Baltkrieviju kopš 2012.gada ir bijusi izteikti pozitīva, t.i., Latvija vairāk eksportē uz Baltkrieviju, nekā importē no šīs valsts.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana