Politikas jaunumi

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs: tiks pastiprināta tirgotāju kontrole Rīgas Centrāltirgū

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
30.09.2016

Ceturtdien, 29.septembrī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar akciju sabiedrības "Rīgas Centrāltirgus" (RCT) valdes priekšsēdētāju Andri Morozovu, lai pārrunātu jautājumu par situācijas uzlabošanu RCT. Nav noslēpums, ka šobrīd RCT tirgotāji un pārtikas preču piegādātāji veic dažādas nelikumības, no ārvalstīm ievesto lauksaimniecisko produkciju uzdodot par Latvijā audzēto, piemēram, zemenes, tomātus u.c., kā arī patērētājiem pārdodot nezināmas izcelsmes pārtiku un nemaksājot nodokļus.

Tikšanās laikā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs apliecināja RCT vadībai, ka Zemkopības ministrija, Pārtikas veterinārais dienests (PVD) un Latvijas lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas ir gatavas iesaistīties, lai palīdzētu sakārtot tirdzniecību RCT. "Galvenā atbildība par notiekošo Rīgas Centrāltirgū ir jāuzņemas tirgus saimniekam, kas tālāk organizē tirgus darbību un nodrošina tajā kārtību. No savas puses mēs esam gatavi plašāk iesaistīt Pārtikas un veterināro dienestu, lai mazinātu gadījumus, kad pircējiem kā Latvijā audzētā produkcija tiek pārdota citās valstīs ražotā. Tāpat Zemkopības ministrija rosinās virkni izmaiņu normatīvajos aktos, kas samazinās krāpnieciskos gadījumus Rīgas Centrāltirgū, citos tirgos Latvijā un citās līdzīgās tirdzniecības vietās," sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

ZM sagatavos izmaiņas normatīvajos aktos, lai noteiktu, ka tirgus pārvaldītājam ir pienākums prasīt no tirgotāja, kas tirgo pašu ražotu lauksaimniecības produkciju, informāciju par realizējamajām pārtikas precēm un to izcelsmi, kā arī attiecīgās pašvaldības, kur lauksaimnieciskā produkcija ražota, izsniegto izziņu par zemes piederību un tās izmantošanas veidu. Tāpat tirgus pārvaldītājam būs jāpārbauda šī informācija, ja radīsies aizdomas par sniegtās informācijas patiesumu. Savukārt pašvaldībām būs jāizsniedz izziņas par zemes piederību un tās izmantošanas veidiem tirdzniecības dalībniekam, kas plāno tirgos un citās līdzīgās tirdzniecības vietās pārdot paša ražoto lauksaimniecības produkciju. Izsniedzot šīs izziņas, pašvaldības varēs izmantot Lauku atbalsta dienesta (LAD) datu bāzi par tirdzniecības dalībnieka pašu audzētās produkcijas sortimentu un tam izmantoto zemes platību. Kā zināms, LAD ir dati par zemniekiem, kas audzē lauksaimniecisko produkciju vismaz viena hektāra un vairāk platībā. Savukārt tos ražotājus, kas lauksaimniecisko produkciju audzē mazākās platībās, būs jāpārbauda (kas, kur un kādā platībā tiek audzēts) pašvaldībām.

RCT valdes priekšsēdētājs Andris Morozovs uzsvēra, ka ir gatavs uzlabot RCT sadarbību ar PVD, arī ar Valsts augu aizsardzības dienestu, Valsts ieņēmumu dienestu un Iekšlietu ministrijas dienestiem, lai panāktu pircēju krāpšanas gadījumu izskaušanu RCT, kā arī nodokļu nomaksu par visiem tirdzniecības darījumiem atbilstoši normatīvu prasībām, tostarp tikšanās un situācijas analīze turpmāk plānota regulāri. RCT vadītājs apsolīja, ka turpmāk RCT veiks padziļinātas tirgotāju pārbaudes un vairāk popularizēs Latvijas zemnieku produkciju, tajā skaitā arī "Zaļās karotītes" produktus. Andris Morozovs aicināja Latvijas lauksaimnieku nevalstiskās organizācijas rosināt lauksaimniekus vairāk iesaistīties tirdzniecībā RCT, lai pie patērētājiem nonāktu vairāk Latvijā ražoto augļu, dārzeņu un citu vietējās izcelsmes produktu.

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana