Laidiens no arhīva:

AgroPols

Eiropā vairāk bioloģisko ābolu

Mārīte Gailīte, AgroPols
04.01.2010

Saskaņā ar Vācijas Lauksaimniecības produktu tirgus informācijas centra (AMI) un Eiropas Bioforuma anketēšanas datiem, 2009. gadā bioloģiski audzēto ābolu kopraža Eiropā sasniegusi 82 tūkst. t, kas ir nedaudz vairāk nekā 2008. gadā. Turklāt ābolu kvalitāte ir augstāka, arī cukuru saturs augstāks par vidējo, lai gan dažos reģionos ražas zudumi krusas dēļ ir lielāki nekā parasti. Tomēr optimālie laika apstākļi vasarā un rudenī labvēlīgi ietekmēja augļu kvalitāti un palielināja to piemērotību uzglabāšanai. Tas dod iespēju piedāvāt patērētājiem Eiropā audzētos bioloģiskos ābolus visu gadu.


Eiropā vairāk bioloģisko ābolu

Saskaņā ar Vācijas Lauksaimniecības produktu tirgus informācijas centra (AMI) un Eiropas Bioforuma anketēšanas datiem, 2009. gadā bioloģiski audzēto ābolu kopraža Eiropā sasniegusi 82 tūkst. t, kas ir nedaudz vairāk nekā 2008. gadā. Turklāt ābolu kvalitāte ir augstāka, arī cukuru saturs augstāks par vidējo, lai gan dažos reģionos ražas zudumi krusas dēļ ir lielāki nekā parasti. Tomēr optimālie laika apstākļi vasarā un rudenī labvēlīgi ietekmēja augļu kvalitāti un palielināja to piemērotību uzglabāšanai. Tas dod iespēju piedāvāt patērētājiem Eiropā audzētos bioloģiskos ābolus visu gadu. Arī ābolu realizācija rudenī bija lielāka nekā parasti, turklāt cenas nevajadzēja pieskaņot konvencionāli audzēto ābolu cenām, kas liecina par to, ka bioloģiskiem āboliem ir izveidojies pastāvīgo patērētāju loks. Līdz 1. novembrim visā Eiropā pārdots 13 tūkst. t bioloģisko ābolu. Šķiet, ka ekonomiskā krīze bioloģisko produktu pircējus nav ietekmējusi.

Tuvākajos gados tiek prognozēta bioloģisko ābolu piedāvājuma palielināšanās vairākos audzēšanas reģionos. Tomēr šķirņu griezumā piedāvājums īpaši nemainās. Ar 17% vadošā šķirne joprojām ir ‘Golden Delicious’, tai seko ‘Gala’ (14%), ‘Jonagold’ (13%), ‘Elstar’ un ‘Topaz’ (11% katra) un ‘Braeburn’(8%). Citas šķirnes nāk no vairākiem audzēšanas reģioniem. 2008./2009. tirgus gada beigās importēto bioloģisko ābolu piedāvājums bija pārmērīgs. Tirgus speciālisti uzsver, ka patērētāji priekšroku dodot lokāli audzētiem produktiem, un kopējais Eiropas bioloģisko ābolu piedāvājums ir pietiekami liels, lai tos varētu visu gadu piedāvāt saskaņā ar lielveikalu prasībām (šeit domāta kvalitāte, apjoms un piegāžu grafiks).

Avots: www.agf.nl, 17.12.2009.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana