Laidiens no arhīva:

AgroPols

Lai arī krīze, tomēr Eiropā bioloģiskās produkcijas pieprasījums nav krities

Agnese Krieviņa, AgroPols
04.01.2010

Saskaņā ar konsultāciju un pētījumu organizācijas Organic Monitor novērtējumu, Eiropā bioloģiskās produkcijas pārdošanas apjomi 2009.gadā varētu būt pieauguši par 2-6%. Tas ir kritums, salīdzinot ar iepriekšējos gados vērojamo pieaugumu, kas bija mērāms divciparu skaitļos, tomēr augstas cenas produkcijai šis kāpums tiek novērtēts kā neparasti liels.


Starp Eiropas valstīm ar nozīmīgākajiem bioloģiskās produkcijas tirgiem bija vērojamas būtiskas atšķirības, kas skaidrojamas ar krīzes smagumu un arī mazumtirgotāju rīcību. Tā, piemēram, Lielbritānijā un Spānijā, kuras krīze skāra smagāk, bioloģiskās produkcijas pieprasījums samazinājies visvairāk. Šajās valstīs patērētāji dārgāko bioloģisko produktu vietā izvēlētājās parastos produktus, kā arī deva priekšroku tiem mazumtirdzniecības tīkliem, kur cenas ir zemākas, bet parasti arī bioloģiskās produkcijas piedāvājums ierobežotāks.

Pētījumu organizācija uzskata, ka mazumtirgotāju rīcībai, samazinot bioloģiskās produkcijas piedāvājumu bijusi iespējams tikpat liela ietekme kā faktiskajam pieprasīja kritumam. Sākoties pirmajām finanšu krīzes pazīmēm, Lielbritānijas mazumtirgotāji samazināja bioloģiskās produkcijas sortimentu, paredzot pieprasījuma kritumu, kas vēl vairāk veicināja pārdošanas apjomu kritumu. Ievērojams pārdošanas apjomu samazinājums šajā valstī bija vērojams laikā no 2008.gada augusta līdz 2009.gada martam, bet pēc tam stabilizējās.


Taču tādās valstīs kā Itālija, Vācija un Francija bioloģiskās produkcijas pārdošanas apjomi turpinājuši pieaugt. Turklāt Zviedrijā un Dānijā pieaugums pat varētu būt mērāms ar divciparu skaitli, jo šajās valstīs krīze bija mazāk jūtama, kā arī mazumtirgotāju bijuši optimistiskāki.


Pilnīga pieprasījuma pēc bioloģiskajiem produktiem atveseļošanās tiek prognozēta jau 2010.gadā.

 

Avots: FoodNavigator

AgroPols

x

Paroles atgadināšana