Laidiens no arhīva:

AgroPols

Tiks izstrādāts jauns PVD reorganizācijas modelis

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
06.01.2010

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadība tuvākajā laikā izstrādās jaunu PVD reorganizācijas modeli un saskaņos ar Zemkopības ministriju, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PVD ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs Māris Balodis.

Viņš stāstīja, ka reorganizācijai par pamatu tiks izmantots jau iepriekš plānotais reorganizācijas modelis, novēršot pretrunas, kas tajā bija iepriekš. Balodis plāno reorganizācijā iesaistīt PVD profesionālākos centrālā aparāta un teritoriālo pārvalžu darbiniekus. "Reorganizācijā galvenā uzmanība tiks vērsta uz likumā noteikto PVD pārtikas un veterinārās uzraudzības, kā arī sanitārās robežkontroles funkciju īstenošanu. Reorganizācija ir jāturpina, jo no tās ir atkarīga PVD turpmākā pastāvēšana. Patlaban ir svarīgi nodrošināt PVD nepārtrauktu profesionālu darbu un saglabāt uzticamību mūsu iestādei Latvijā, Eiropas Savienībā (ES) un citās valstīs," teica Balodis.

Strukturāla reorganizācija vairāk skars PVD centrālo aparātu, taču ņemot vērā kapacitātes samazinājumu, iespējams tiks samazināti štati arī teritoriālajās pārvaldēs.

Ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs šogad plāno sadarboties ar nevalstiskajām organizācijām - Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju, kā arī lauksaimniekus apvienojušām organizācijām, izstrādājot konkrētus sadarbības principus un parakstot sadarbības līgumus. Balodis plāno sadarboties arī ar pārtikas ražotājiem un zemniekiem.

Kā ļoti svarīgu uzdevumu ģenerāldirektora pienākumu izpildītājs min Latvijas produktu eksportu. "Iespējams, palielinoties pārtikas produktu eksportam, PVD jābūt gatavam izpildīt visas tam uzticētās funkcijas, lai sekmētu eksporta apjomu palielināšanu," sacīja Balodis.

Pagājušajā gadā PVD ievērojami samazinājis kontroļu skaitu, bet šogad pārbaužu skaita samazinājums netiek plānots. Galveno uzmanību vērsīs uz tiem objektiem, kuros ir problēmas. "Aptuveni 30% uzņēmumu ir pilnībā atbilstoši visām prasībām un pie viņiem PVD inspektori jau kopš pagājušā gada ierodas reizi gadā, aptuveni 68% uzņēmumu daļēji atbilst prasībām un šos uzņēmumus inspektori uzrauga biežāk, bet 1-2% prasībām neatbilstošiem uzņēmumiem kontroļu skaits palielināsies," teica Balodis.

Mazumtirdzniecības uzņēmumu uzraudzības biežums ir atkarīgs no tā, kādi produkti tajā tiek tirgoti, ja sadala, apstrādā un tirgo svaigu gaļu, tad kontrole ir biežāka, ja realizē tikai safasētu produkciju, kontroles ir retākas. Balodis sola, ka arī šogad PVD uzklausīs un pārbaudīs patērētāju sūdzības, kā arī organizēs akcijas pirmssvētku dienās.

PVD patlaban strādā 550 darbinieki.

Kā ziņots, šogad PVD bāzes budžets ir 7 960 377 lati. Samazinājumu veido 17% PVD Nacionālā diagnostikas centra budžeta atdalīšana no PVD budžeta, kā arī PVD budžeta samazinājums par 27,3%. 2009. gadā PVD budžets bija 14 297 652 lati.

No 5. janvāra PVD ģenerāldirektora pienākumus pilda PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktora vietnieks Māris Balodis. Zemkopības ministra Jāņa Dūklava rīkojums paredz, ka Balodis šos pienākumus pildīs līdz jauna ģenerāldirektora iecelšanai amatā.

Savukārt bijušais PVD ģenerāldirektors Mareks Samohvalovs ar zemkopības ministra rīkojumu no 5. janvāra tika pārcelts par PVD Ziemeļpierīgas pārvaldes vadītāju, jo viņš ir piekritis pārcelšanai, kā arī atbilst PVD Ziemeļpierīgas pārvaldes vadītāja amata aprakstā izvirzītajām prasībām. Samohvalovs tiek pārcelts PVD Ziemeļpierīgas pārvaldes vadītāja amatā uz nenoteiktu laiku.

Saskaņā ar Civildienesta likumu lēmumu par jauna PVD ģenerāldirektora iecelšanu amatā pieņem zemkopības ministrs.

Dūklavs vēl nav pieņēmis lēmumu par to, vai nākamo PVD ģenerāldirektoru iecels, vai tiks rīkots konkurss uz vakanto amatu.

Samohvalovs nolēma atteikties no PVD ģenerāldirektora amata pēc sarunas ar zemkopības ministru Jāni Dūklavu, kurš nebija apmierināts ar reorganizācijas gaitu PVD. "Es atzīstu, ka reorganizācijas laikā esmu pieļāvis cilvēcīgas kļūdas. Straujo pārmaiņu dēļ nepamanīju vienu otru lietu, ko vajadzēja risināt tobrīd. Šogad mēs spējām strādāt samazinātā budžeta apstākļos, taču nākamajam gadam ar samazināto budžetu, iespējams, arī neesam tik labi sagatavojušies, lai gan daudzas iestrādes ir veiktas - izveidota vienota grāmatvedība, personāla vadība. Ceru, ka jaunais vadītājs varēs sekmīgāk turpināt darbu," sacīja Samohvalovs.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana