Ārzemju tirgos

Ukrainā importa cukuram daudz šķēršļu

Pēteris Ziemelis, AgroPols
14.01.2010

Aizvadītajā gadā, importējot 190 tūkst. t cukura, bet 2010. gadā jau 260 tūkst. t, un 100 tūkst. t cukura tieši no Baltkrievijas, Ukrainas valdība cerēja segt valstī radušos cukura deficītu. Taču 6 importētāji no cukura iepirkšanas un ievešanas atteikušies, un tādējādi baltā salduma deficīts Ukrainā pašlaik veido apmēram 100-200 tūkst. t. Tajā pašā laikā tieši līgumu nepildošās firmas varētu būt ieguvējas - cukuram tirgū trūkstot, protams, kāps cenas, prognozē analītiķi.

Vietējie importētāji arī nosauc vairākus galvenos iemeslus, kas viņiem traucē ievest cukuru. Proti: administratīvie šķēršļi un īsais laika periods, jo licences sāka izsniegt tikai novembra beigās. Turklāt imports pēdējā laikā arī kļuvis mazāk ienesīgs, jo pasaules tirgos kāpušas jēlcukura cenas. Bet, ja palielināsies piedāvājums, cenas iekšējā tirgū kritīsies, un arī tas importētājiem nav izdevīgi.

Tā nu viena no Ukrainas lielākajām firmām ievedusi tikai 16 tūkst. t, cita - 48 tūkst. t, bet to firmu licences, kas netika izmantotas līdz šāgada 1. janvārim, anulētas. Kopumā tika izdotas 8 licences 184,3 tūkst. t cukura importam.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana