Ārzemju tirgos

Baltkrievijā ražos vairāk gaļas un piena

Jevgeņijs Avens, AgroPols
27.01.2010

Kā informējis Baltkrievijas lauksaimniecības un pārtikas ministrs Semjons Šapiro, jau tuvākajā laikā valstī plānots ražot vairāk nekā 8 milj. t piena un 1,5milj. t gaļas gadā, ar mērķi šos apjomus palielināt attiecīgi līdz 10 milj. t un 2 milj. t gadā.

Lai iecerēto īstenotu, slaucamo govju skaits valstī jāpalielina vismaz par 110 tūkst. galvu, cūku kopskaitam jāsasniedz 4 milj., bet putnu skaitam - 32 milj. Tajā pašā laikā jāaug arī izslaukumiem, sasniedzot 6000 kg no govs gadā, savukārt vidējam liellopu diennakts pieaugumam jābūt 750 g, cūku - 650 g, putnu - 60 g.

Valstī arī iecerēta virkne pasākumu lopkopības infrastruktūras pilnveidošanai. Tā, piemēram, laika posmā no 2010. gada līdz 2015. gadam būs jāuzceļ 476 slaucamo govju fermas (apmēram 350 tūkst. galvu) un gaļas liellopu audzēšanas kompleksi 480 tūkst. dzīvnieku. Turklāt jāuzbūvē būs arī 38 cūku nobarošanas kompleksi 600 tūkst. galvu un 6 putnu fabrikas 180 tūkst. t putnu gaļas ražošanai.

Reizē ar šiem priekšdarbiem nāksies pāriet uz augstražīgākām lauksaimniecības dzīvnieku šķirnēm, kas vairāk piemērotas turēšanai un audzēšanai modernās ražošanas telpās, izmantojot jaunākās tehnoloģijas. Arī cūku audzētājiem būtu lietderīgāk izvēlēties jaunas šķirnes, kas spēj ātrāk pārstrādāt barību un, izmantojot ne vairāk kā trīs pilnvērtīgas barības vienības, nodrošināt 1 kg dzīvsvara pieaugumu.

Tiek strādāts arī pie tā, lai valstī ieviestu modernu lauksaimniecības dzīvnieku veterinārās uzskaites datu sistēmu, nodrošinātu nozarei nepieciešamos energoresusrus un ievērotu visas nepieciešamās sanitārās higiēnas normas.

Tāpat ministrs atzinis, ka daudz ieguldījumu prasīs ciltsdarba uzlabošana, vispirms jau nodrošinot ar ciltsdarbu saistīto iestāžu materiāli-tehnisko bāzi.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana