Ārzemju tirgos

Krievijā vienosies par piena cenām un cels jaunas fermas

Jevgeņijs Avens, AgroPols
16.02.2010

Pavisam drīz būs izstrādāta Krievijas piena ražotāju un piena pārstrādātāju vienošanās par piena cenām. Šo dokumentu iecerēts parakstīt Krievijas Federācijas (KF) Piena ražotāju savienības kongresā, kas notiks 3. martā. Tā nupat notikušajā Zemnieku saimniecību un lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas XXI kongresā informējis KF pirmais vicepremjers Viktors Zubkovs. Viņa vārdiem runājot, jaunajam dokumentam tiek piešķirta “svarīga loma tirgus attīstībā”.

Vicepremjers savā runā arī atgādinājis, ka piena tirgus atbalstam Krievijā, valdība ir izveidojusi vairākus aizsargmehānismus, piemēram, “lielā piena” laikā no tirgus izņemot “pārpalikumus”. Tāpat V. Zubkovs 2010. gadā pieļāva sausā piena iepirkšanu intervencē, kas pagājušajā gadā netika pat apspriesta. “Savukārt Lauksaimniecības ministrijai jālemj par tā operatīvu izmantošanu,” viņš piebilda.

x x x

Bet, lai samazinātu administratīvo slogu, Krievijā tiek atcelta vairāku pārtikas produktu obligātā sertifikācija. Tagad pārdevējiem tikai jāaizpilda deklarācija, tādējādi apliecinot, ka produkts ir kvalitatīvs. Sertifikāts vairs nav obligāts, pārdodot dzeramo ūdeni, cukuru, maizi un konditorejas izstrādājumus, sāli, kā arī zivju un dārzeņu konservus. Reizē ar tiem no sertifikācijas atbrīvoto produktu sarakstā iekļauti arī gaļas pusfabrikāti, desas, alkohols, pārtikas koncentrāti un aromatizētāji.

Tajā pašā laikā tiek atgādināts, ka Krievijā sods par nekvalitatīvu produktu pārdošanu ir 1000-2000 rubļu fiziskām personām un pat līdz 10 tūkst. rubļu juridiskām personām.

x x x

Vācu firmas “ Neelsen Group” īpašnieks Rolfs Nilsens un Novgorodas (KF) apgabala gubernators Viktors Tolokonskis vienojušies par kopēju sadarbību - liela piena kompleksa celtniecību Novgorodas apgabalā. Paredzēts, ka jaunajā kompleksā būs 10 tūkst. govju, kas gadā dos 90 tūkst. t. piena.

Gubernators jau izdevis rīkojumu atrast trīs apbūves gabalus - katru 10 tūkst. ha lielu. Savukārt projekta izstrādāšana, kā uzsvēris R. Nilsens, prasīs 3 līdz 5 mēnešus darba. Iespējams, fermu tuvumā tiks organizēta arī piena pārstrāde.

Arī apgabala administrācija iecerējusi atbalstīt vācu investoru, tomēr pagaidām vēl ieguldīto līdzekļu apjoms nav zināms. Kompleksa celtniecībai atvēlēti 3-4 gadi.

Tas būs pirmais “Neelsen Group” objekts Krievijā, taču vaislas lopus šī kompānija piegādā jau kopš 1976. gada. Novosibirskas apgabals jaunā projekta īstenotāju uzmanību piesaistījis ar savu ģeogrāfisko izdevīgumu - no šejienes lopus ērti piegādāt ne tikai tai Krievijas daļai, kas aiz Urāliem, bet arī Ķīnai un Indijai.

x x x

A/s “Rosseļhozbank” valdes priekšsēdētājs Jurijs Trušins KF Valsts domes agrāro jautājumu komitejas sēdē informējis, ka 2010. gadā banka plānojusi valsts agrorūpnieciskajam kompleksam sezonas darbu apmaksai piešķirt 153 mljrd. rubļu lielu kredītu. No tā 76 mljrd. rubļu paredzēti lopkopības un putnkopības kompleksu celtniecībai, rekonstrukcijai un modernizācijai.

Savukārt lauksaimniecības tehnikas un aprīkojuma iegādei paredzēts piešķirt 40 mljrd. rubļu, kas 2,5 reizes pārniedz iepriekšējā gada rādītājus. Bet lauku apvidū dzīvojošie, tajā skaitā piemājas saimniecību īpašnieki, šogad var cerēt uz 35 mljrd. rubļu lielu kredītu.

Banka iecerējusi atbalstīt arī tos agrorūpnieciskos uzņēmumus, kas ražo, pārstrādā un uzglabā graudus. Kopējā summa, ko “Rosseļhozbank” plānojusi ieguldīt graudu tirgus infrastruktūras attīstībā, ir 10 mljrd. rubļu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana