Ārzemju tirgos

Krievijā lemj par piena cenām

Pēteris Ziemelis, AgroPols
03.03.2010

Krievijas Federācijas (KF) pirmais vicepremjers Viktors Zubkovs, uzstājoties Piena ražotāju nacionālās savienības pirmajā Viskrievijas kongresā, rosinājis tirgus dalībniekus parakstīt vienošanos, kas ietvertus visus ražošanas renatbilitātes nodrošināšanai nepieciešamos nosacījumus, ziņo “ ПРАЙМ-ТАСС ” . Vicepremjers arī uzsvēris, ka šāds risinājums beidzot ļautu arī piena ražotājiem ne tik sāpīgi izjust savu ienākumu atkarību no sezonas. Proti - mazāks būtu “patukšo” mēnešu radītais zaudējums.

Kā uzskata Piena ražotāju nacionālās savienības vadītājs Andrejs Daņiļenko, viņaprāt, ražotāju minimālajai piena pārdošanas bāzes cenai jābūt 11 rubļiem par litru. Savienības valdes priekšsēdētājs arī piebildis, ka tieši šāda summa fiksēta piena ražotāju un piena pārstrādātāju kopīgi izstrādātajā dokumentā, kas apstiprina abu pušu vienošanos par turpmākās sadarbības pamatprincipiem un no 3. marta ir atvērts tirgus dalībnieku parakstīšanai.

Krievijas Piena ražotāju savienība arī paudusi apņēmību palielināt visu izmaksu peļņas daļu no 30% uz 40-45%.

Risinot piena nozares aktuālākos jautājumus, vicepremjers Viktors Zubkovs arī uzdevis Lauksaimniecības ministrijai un Ekonomikas attīstības ministrijai sākt piena un piena produkcijas tirgus antidempinga izmeklēšanu. Tiek pat pieļauta speciālu nodokļu ieviešana.

Pirmais vicepremjers uzsvēris, ka daudzi Krievijas uzņēmumi pienu par dempinga cenām iepērk ārzemēs. “Eiropas tirgus ir piena un piena produkcijas pārsātināts, tāpēc tirgus dalībnieki piekrīt dempinga cenām,” V. Zubkovs dalās savos atzinumos. “Tāpēc mūsu uzdevums ir atklāt šīs firmas un šos apjomus, bet komisijā mēs uzreiz pieņemsim ļoti stingrus mērus.”

Tāpat Viktors Zubkovs informēja, ka jau tiekot izskatīta iespēja paaugstināt ievedmuitas nodevu no 50-80%, kas reāli arī nozīmētu piena un piena produkcijas ievešanas aizliegumu.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana