Ārzemju tirgos

Nīderlandē sīpolu platības šogad palielinājušās par 7%

Mārīte Gailīte, AgroPols
26.04.2010

Pēc Nīderlandes sīpolu sēklu ražotāju un tirgotāju selekcijas firmas „De Groot en Slot” datiem, 2010. gadā sīpolu sējumi Nīderlandē ir palielinājušies par 7% un sasniedza rekordlielu platību 21 tūkst. ha. Palielinājās tieši sēto sīpolu platība (par aptuveni 1,5 tūkst. ha), jo no sīksīpoliem audzēto sīpolu, kā arī bioloģisko sīpolu audzēšanas apjomi palika stabili. Interesanti, ka sīpolu sēklu tirgotāji šādu strauju platību palielināšanās nebija gaidījuši.

Sīpolu ražošanu Nīderlandē lielā mērā nosaka pieprasījums pēc sīpoliem citās valstīs (ES dalībvalstīs, arī Āfrikā, Krievijā un citur).

Šogad zemnieki paguva iesēt sīpolus laikus - labos laika un augsnes apstākļos, tādēļ tiek prognozēta augsta ražas kvalitāte.

Savukārt firmas „Nickerson Zwaan” pārstāvji ir nobažījušies par gaidāmiem laikapstākļiem maijā. Ja laiks būs sauss, var tikt traucēta sīpolu uzdīgšana un tad vēl nav zināms, vai 7% platību palielinājums nozīmēs arī ražas palielinājumu.

Jāatzīmē, ka pēc 3-4 gadiem relatīvi zemo sīpolu cenu perioda (pērn ap šo laiku sīpolu ražotāju cena Nīderlandē bija 10-11 eiro/100 kg), šogad cenas ir neparasti augstas: aprīļa vidū tās bija 27-32 eiro/100 kg līmenī, bet pirms mēneša pat 36-37 eiro/100 kg.

Avots: www.agf.nl, www.ui-info.nl

AgroPols

x

Paroles atgadināšana