Ārzemju tirgos

Igaunijas «Rimi» – bez Latvijas piena

Iveta Tomsone, Latvijas Avīze (LA)
08.10.2010

Laikraksts Ļatvijas Avīze"vēsta, ka jau vairākas nedēļas a/s "Rīgas piena kombināts" (RPK) pārtraucis fasētā piena piegādes uz Igaunijas "Rimi" veikaliem.

Iemesls sadarbības pārtraukšanai ar kaimiņvalsts lieltirgotāju, pēc RPK padomes priekšsēdētāja vietnieka Ata Sausnīša teiktā, esot pieaugošais Igaunijas valsts protekcionisms savā valstī ražotajām precēm.

Jau ilgāku laiku RPK ar "Rimi" privāto preču zīmi piegādāja pienu Igaunijas lielveikaliem. Precīzus piegāžu apjomus A. Sausnītis nenosauca, minot vien, ka uz kaimiņvalsti ik pārdienu vestas vidēji 35 tonnas fasētā piena. Šovasar "Rimi" iepircēji uzņēmuma pārstāvjiem paziņojuši par sadarbības pārtraukšanu. A. Sausnītis: "Mums lika saprast, ka Igaunijā valsts līmenī neoficiāli noteikts stimulēt vietējo preču tirdzniecību."

Zaudējumi, kādi uzņēmumam radušies pārtrauktās sadarbības dēļ, vēl neesot precīzi aprēķināti, taču tādi pavisam noteikti esot. A. Sausnītis: "Zaudējumus radīja gan iepakojums, kuru bijām iepirkuši tieši eksportam uz Igauniju, protams, savu prasīja arī pārorientēšanās uz citiem tirgiem."

Igaunijas "Rimi" pārstāvju viedokli vakar neizdevās noskaidrot.

A. Sausnītis min, ka šī neesot pirmā reize, kad pēdējā pusotra gada laikā uzņēmums saskāries ar protekcionismu ārvalstu tirgos. Kopš pagājušā gada līdzīgu iemeslu dēļ pārtraukts piena produktu eksports uz Somiju. Pērn zem jautājuma zīmes bijis arī siera eksports uz Itāliju. "Pateicoties mūsu labajiem kontaktiem Itālijā, ko nodrošina arī "Monterigo" siera radītājs Andželo Frosio, mums izdevās Itālijas tirgū noturēties," saka A. Sausnītis.

Par pieaugošu protekcionismu eksporta tirgos vakar Ārlietu ministrijā notikušajā vēstnieku pārtikas ražotāju diskusijā brīdināja arī Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas izpilddirektors Noris Krūzītis. Apstiprinājumu tam deva arī Latvijas Zivrūpnieku asociācijas vadītājs Didzis Šmits, minot, ka ES valstis savu iekšējo tirgu cenšas aizsargāt netiešā veidā, izmantojot arī savus lobijus ES iestādēs, tostarp Eiropas Komisijā. Kā piemēru viņš minēja faktu par dioksīna un benzpirēna normu pārskatīšanu, ko lobē Skandināvijas valstis, izteikti – Dānija. Tādējādi valstis cīnoties gan par savu tirgu sargāšanu, gan par ierobežotajiem zivju resursiem.

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis solīja, ka valsts ārlietu dienests, pirmkārt – vēstnieki, turpmāk pastiprināti pievērsīšoties šādu gadījumu izvērtēšanai un iespēju robežās arī palīdzēšot tos risināt.

Savukārt Latvijas vēstnieks Igaunijā Kārlis Eihenbaums gadījumu ar RPK attiecībām ar "Rimi" detalizētāk nekomentēja, taču norādīja – Igaunija tomēr ir draudzīga Latvijas ražotājiem. Kā piemēru viņš minēja novembrī plānotās Latvijas nacionālās dienas Tallinas centrā esošajā "Stockmann" veikalā ar devīzi "Taste Latvia" jeb "Nogaršo Latviju".

Latvijas Avīze (LA)

x

Paroles atgadināšana