Ārzemju tirgos

Vāciešu un beļgu kartupeļu audzētāju problēmas

Mārīte Gailīte, AgroPols
14.12.2010

Vācijā kartupeļu ražas zudumi sasniedz līdz 20%

Saskaņā ar Vācijas kartupeļu audzētāju asociācijas datiem, kopējā kartupeļu platība Vācijā šogad bija par 3% mazāka kā pērn un sasniedza 255 tūkst. ha. Savukārt kopraža tiek lēsta 9,5 milj. t apmērā. To ietekmēja ne tikai kopējās platības samazināšanās, bet arī smagie šīs vasaras un rudens laikapstākļi, kas atsevišķos reģionos izraisīja ražas zudumus līdz pat 20%. Tāpat pārliekā mitruma dēļ kartupeļi slikti glabājas. Asociācija aicina zemniekus necelt cenas, bet censties noturēt tās stabilā līmenī. Pašlaik cenas ir nedaudz augstākas nekā pērn un tas dod iespēju kompensēt ražas zudumus.

Avots: www.fruchthandel.de

Beļģijā palika nenovākti 5000 ha kartupeļu

Rudens lietavas un plūdi, kā arī pēkšņi iestājusies ziema neļāva Beļģijas kartupeļu audzētājiem laikus novākt visu ražu. Aptuveni 5000 ha palika nenovākti. Pēdējā laikā novākto kartupeļu kvalitāte nav sevišķi augsta, tādēļ tos steidz ātrāk pārdot. Liels zemākas kvalitātes kartupeļu piedāvājums neļauj pacelt cenu frī-kartupeļu ražošanai paredzēto tupeņu vairāk par EUR 20/100 kg. Tā pēc Belgapom vērtējuma, 26. novembrī šķirnes ‘Bintje’ kartupeļu, kas lielāki par 35 mm un paredzēti frī-kartupeļu ražošanai, indikatīvā cena bija EUR 15/100 kg. Pārstrādātāji cer arī turpmākajās nedēļās noturēt cenu EUR 16/100 kg līmenī. Labas kvalitātes kartupeļi frī-kartupeļu ražošanai pašlaik tiek vērtēti EUR 17,50/100 kg, to piedāvājums nav augsts, jo zemnieki cer uz labākām cenām vēlāk.

Galda kartupeļu eksports no Beļģijas uz Krieviju pašlaik ir apstājies, jo vairākās partijās tika konstatēta zeltainā nematode Globodera pallida.

Avots: www.aardappelinfo.nl/nieuwsberichten?mode=view&itemID=1341

AgroPols

x

Paroles atgadināšana