Ārzemju tirgos

Rumānijas zemnieki vēlas audzēt ģenētiski modificētus augus

Mārīte Gailīte, AgroPols
21.01.2011

Rumānija ir iesniegusi oficiālu ziņojumu ES iestādēm par to, ka vēlas savā teritorijā audzēt ģenētiski modificēto soju. Tas tiek ziņots Nacionālās zemnieku federācijas preses relīzē. „Pasaulē pastāv liels pieprasījums pēc sojas pupiņām un Eiropas Savienība nedrīkst joprojām palikt konservatīva šajā jautājumā, tai jāievieš jaunas tehnoloģijas”- tiek uzsvērts dokumentā.

Rumānijas zemnieki uzskata, ka augsnes-klimatiskie apstākļi vecajās valstīs nav labvēlīgi sojas audzēšanai un tieši ar to ir skaidrojama to noraidoša pozīcija ĢMO jautājumā. Iestājoties ES 2007. gadā, Rumānijā tika aizliegta ĢM sojas audzēšana, bet 2006. gadā tās platība sasniedza ap 140 tūkst. ha. Viena no nabadzīgākajām ES valstīm, Rumānija zaudē apmēram 1 miljonu EUR gadā, pērkot lopbarības soju no Brazīlijas. Zemnieku nostāju atbalsta arī Rumānijas Zemkopības ministrs Valeriu Tabara: „Rumānijas politikā nav pretrunā ar ES likumdošanu, mēs esam vienīgā valsts ES, kurai ir labvēlīgi apstākļi šīs kultūras audzēšanai”, - viņš uzsvēra. Jāsaka, ka ĢM soja, rapsis, kukurūza un saulespuķes tiek plaši audzētas arī Ukrainā. Ukrainas zinātnieki un augu aizsardzības speciālisti uzskata, ka augu ģenētiskā izturība (tostarp panākta ar gēnu modificēšanas metodēm) pret slimībām, kaitēkļiem un nelabvēlīgiem vides apstākļiem ir viens no svarīgākiem integrētās augu aizsardzības elementiem.

Ņemot vērā ukraiņu ambiciozos plānus plaši piedāvāt savus lauksaimniecības produktus ES tirgū, var gadīties, ka jau pēc dažiem gadiem lētā gaļa no netāliem dienvidu kaimiņiem radīs nopietnu konkurenci Eiropas konservatīvajiem zemniekiem.

Avots: http://www.freshplaza.com/news_detail.asp?id=74638#SlideFrame_1 , www.lol.org.ua

AgroPols

x

Paroles atgadināšana