Ārzemju tirgos

Augsto dārzeņu cenu sezona ES tirgū tuvojas beigām

Mārīte Gailīte, AgroPols
14.03.2011

Problēmas ar Holandes sīpolu eksportu

Pašlaik Holandes sīpolu eksportam radušās zināmas grūtības. Vairākas Āfrikas valstīs ir slēgušas savas robežas, baidoties no neprognozējamas politiskās situācijas kaimiņvalstīs. Krievijā pieprasījums pēc sīpoliem un citiem dārzeņiem ir augsts, bet eksportu uz Krieviju ievērojami sarežģī transporta problēmas. Aukstā laika dēļ Baltijas jūrā daudzviet ir izveidojusies bieza ledus kārta un kuģi netiek Sankt-Pēterburgas ostā. Pašlaik visas cerības tiek liktas uz siltāku laiku. ES valstīs pieprasījums pēc sīpoliem ir iepriekšējo gadu līmenī, bet tas nespēj patērēt visus holandiešu sīpolus. Rezultātā sīpolu cenas izsolēs vairumtirgos ir stabilas un turas 0,22-0,235 EUR/kg līmenī.

Spānijā strauji krītas dārzeņu cenas
Spānijas provinces Almērijas ražotāju organizācija COAG brīdina zemniekus par dramatisku dārzeņu (kabaču, tomātu, baklažānu un gurķu) cenu kritumu pēdējo divu nedēļu laikā. Labs laiks ir veicinājis ražas palielināšanos un zemnieki piegādā organizācijai arvien vairāk produkcijas. Organizācijas vadība atgādina ražotājiem, ka produkta minimālā cena ir atkarīga no visiem pārtikas ķēdes dalībniekiem. Ražotāju organizācija uzskata par nepieņemamu, ka tādi produkti kā kabači un tomāti, tiek pārdoti par cenu, kas zemāka par 0,15 EUR/kg, jo tā nespēj segt ražošanas izmaksas. Visvairāk pēdējās divās nedēļās ir nokritusies kabaču cena (par 51,6%), tomātu (par 37,29%), baklažānu (par 34,1%) un gurķu (par 32,57%). Organizācija plāno izmantot savas legālās tiesības krīzes novēršanas pasākumu veikšanai, jo uzskata, ka zemniekiem un lauksaimniecībā strādājošiem ir tiesības uz stabiliem ienākumiem, vismaz uz tādu cenu līmeni, kas sedz ražošanas izmaksas.

Arī Nīderlandē kritušās gurķu cenas

Ja parasti gurķu raža Nīderlandē sākas tad, kad Spānijā tā jau iet uz beigām, tad šogad relatīvā gurķu pārprodukcija Spānijā kavē tirgotāju interesi par vietējiem gurķiem. Šonedēļ ražotāju cenas svārstījās 0,30 EUR/gurķis (vidēji lielie gurķi, 40 gabali vienā standarta kartona kastē). Tirgotāji uzskata, ka šāda cena varētu noturēties vēl dažas dienas, pirms stāvoklis normalizēsies.

Avots: www.freshplaza.com, www.agf.nl

AgroPols

x

Paroles atgadināšana