Ārzemju tirgos

Nepamatota infekcijas avota ziņošana izraisa lielus zaudējumus visiem ES dārzeņkopjiem

Mārīte Gailīte, AgroPols
03.06.2011

Kaut gan jau 31. maijā Vācijas kompetentās iestādes paziņoja, ka smagās zarnu infekcijas, kas skāra vairāk par 2000 Vācijas ziemeļu daļas un vairāku kaimiņvalstu iedzīvotāju, avots nav bijuši Spānijas gurķi, patērētāji vairākās valstīs turpina atturēties no dārzeņu iegādes. Vienlaikus Krievijas Federācija 31. maijā ir aizliegusi visu augļu un dārzeņu importu no ES valstīm. Tāpat Apvienotie Arābu Emirāti ir ziņojuši par gurķu importa aizliegumu no Vācijas, Spānijas, Dānijas un Nīderlandes.

Tā kā sākotnēji tika ziņots, ka infekcijas avots varētu būt bioloģiski audzētie gurķi no kādas Spānijas saimniecības, ir ievērojami sabojāts bioloģiski ražotu produktu tēls patērētāju acīs vairākās ES valstīs. Desmit dienu laikā vairākas ražotāju organizācijas un zemnieku saimniecības Vācijā, Nīderlandē, Spānijā, Beļģijā, Francijā un citās valstīs ir veikušas simtiem analīžu neatkarīgajās sertificētajās laboratorijās, lai pierādītu, ka viņu ražotie dārzeņi ir droši.

Nīderlandes gurķu audzētāju ražotāju organizācijas vien ziņo par 30 milj. eiro lieliem zaudējumiem šīs krīzes dēļ un jau ir griezušies Eiropas Komisijā ar prasību pēc kompensācijas 10 milj. eiro lielā apjomā krīzes novēršanas pasākumu ietvaros.

Vācijas Augļu tirgotāju apvienība (DFHV) asi kritizē Vācijas ierēdņu darbību, kas visu šo laiku nav griezusies pie tirgotājiem, lai ātrāk atrastu infekcijas avotu. „Mēs pazīstam ražotājus, transporta ceļus un ražošanas apstākļus”- paziņo DFHV priekšsēdētājs Andreass Bruggers - „Aizdomās turētā produkta izcelsmi, ja vien tas ir audzēts ES valstīs, ir iespējams izsekot līdz vagai uz lauka dažu stundu laikā, ja izmeklēšanu sāk laikus. Tagad, kad no epidēmijas sākuma pagāja vairākas nedēļas.” Tāpat tirgotāji ir sašutuši par varas iestāžu brīdinājumu nelietot uzturā siltumnīcās audzētos gurķus, kaut gan tieši tur, hidroponikā (minerālvatē) audzētā raža principā nevar būt inficēta ar baktēriju, kas primāri nāk no kūtsmēsliem.

Krīzes dēļ cieš arī Spānijas ogu ražotāji. Kultūrmelleņu un aveņu novākšanas sezona ir nupat sākusies, bet eksporta blokādes dēļ ogas neatrod pircējus. Spāņu ražotāju organizācijas Freshhuelva un Fepex aicina varas iestādes pēc iespējas ātrāk atrast īsto infekcijas avotu, lai novērstu arī augļkopju saimniecību izputēšanu.

Avots: www.freshplaza.com, www.fruchthandel.de

AgroPols

x

Paroles atgadināšana