Ārzemju tirgos

Krievijā siltumnīcu saimniecības kļūst arvien mazāk rentablas

Mārīte Gailīte, AgroPols
23.09.2011

Pēc asociācijas „Teplici Rossii” vadītājas N.Rogovas vārdiem, neskatoties uz augošo siltumnīcu dārzeņu tirgu Krievijā, vietējo ražotāju īpatsvars tirgū samazinās. 2010. gadā kopējā ziemas siltumnīcu platībā Krievijā bija tikai 1,8 tūkst. ha, turpretī Ķīnā tā pārsniedz 80 tūkst. ha. Energoresursu sadārdzinājuma dēļ, ražošanas izmaksas ik gadu palielinās vidēji par 30%, savukārt ražotāju cenas pieaug tikai par 2%. Vidējā siltumnīcu dārzeņu pašizmaksa Krievijā 2010. gadā bija 1,07 EUR/kg, bet realizācijas cena - tikai 1,03 EUR/kg. Asociācijas vēlas panākt importa produkcijas ierobežojumu vai pat pilnīgu aizliegumu ziemas-pavasara periodā, lai veicinātu vietējo ražotāju konkurētspēju. Lielākie siltumnīcu produkcijas eksportētāji uz Krieviju ir Turcija, Spānija, Irāna, kā arī Ukraina. Pat Eiropas dārzeņu importa aizliegums šovasar neveicināja vietējās siltumnīcu produkcijas pārdošanu. Dārzeņu eksports no Ukrainas uz Krieviju pēdējo 5 gadu laikā ir palielinājies 17 reizes, sasniedzot 80 milj. USD. Galvenie eksporta produkti ir tieši siltumnīcu tomāti (47 milj. USD vērtībā) un gurķi (14 milj. USD).

Avots: www.lol.org.ua, www.fruitnews.ru

Autores piezīme: Varētu likties, ka Krievijas siltumnīcu problēmas mūs neskar, bet ņemot vērā ukraiņu agresīvo eksporta darbību, šī ziņa šķiet svarīga.
Kā jau iepriekš rakstīts, ja mēs nepagūsim sagatavoties Ukrainas ienākšanai Eiropas tirgū, ukraiņu zemnieki mūs izkonkurēs visās nozarēs.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana