Ārzemju tirgos

Ķiploku pārprodukcija Ķīnā izraisa cenu krišanos visā pasaulē

Mārīte Gailīte, AgroPols
14.11.2011

Ķīnā šogad krasi palielinājušās ķiploku platības, kā rezultātā pieauga arī raža. Pašlaik ar Ķīnas ķiplokiem ir piesātināti Ekvadoras, Kolumbijas, Venecuēlas, kā arī Brazīlijas tirgi, tādēļ Peru audzētiem ķiplokiem (kas tradicionāli tika eksportēti uz šīm valstīm) cenas ir samazinājušās vairāk nekā 3 reizes salīdzinājumā ar pērno gadu. Šajā valstī ķiploku lauki aizņem platību ap 3 tūkst. ha un šā gada kopraža tiek vērtēta 45 tūkst. t līmenī (vidēja ražība 15 t/ha).

Viegli neklājas arī ES lielākajiem ķiploku audzētājiem – spāņiem, itāļiem un francūžiem. Šogad ķiploku ražotāju cenas šajās valstīs samazinājušās par 15-25% salīdzinājumā ar pērno sezonu.

Spānijā ķiploku raža šogad atšķīrās atkarībā no audzēšanas reģiona – dažās vietās tā ir augstāka nekā pērn, turpretī citās – zemāka un tieši tāpēc cenu krišanās ir sevišķi sāpīga.

Oktobra beigās Spānijas, Itālijas un Francijas ķiploku audzētāju asociāciju pārstāvji tikās Itālijas pilsētā Piacenzā, lai pārrunātu problēmas, ko rada Ķīnas Jinziang provincē audzēto ķiploku atzīšana par produktu ar aizsargāto ģeogrāfiskās izcelsmes norādi (PGI) ES. Šajā Ķīnas provincē ziemas ķiplokus audzē 40 tūkst. ha platībā un potenciālā raža spēj sasniegt 720 tūkst. t (pie ražības 18 t/ha). Savukārt Spānijā kopējā ķiploku platība 2010. gadā sasniedza 14 tūkst. ha, no kuriem tikai 7,3 tūkst. ha tiek audzēti Kastilja Lamanša provincē un aizsargāti ar PGI. Pie ķiploku kopražas 125 tūkst. t (vidējā ražība 9 t/ha), tikai 8 tūkst. t (Red Garlic from Las Pedroñeras) tiek pārdoti ar PGI zīmi. Līdzīgas problēmas ir arī Francijas un Itālijas ķiploku audzētājiem, kas arī piedāvā PGI ķiplokus.

Avots: http://www.freshplaza.com/news_detail.asp?id=88237#SlideFrame_1

AgroPols

x

Paroles atgadināšana