Ārzemju tirgos

Zemeņu audzēšana zem segumiem atmaksājas

Mārīte Gailīte, AgroPols
11.05.2012

Vācijā veiktie pētījumi liecina, ka zemeņu audzēšana augstajos plēves tuneļos vai zem nojumēm atmaksājas arī bioloģiskajā audzēšanā. Pētījumu divu gadu garumā veica Ziemeļu Reinas Vestfālijas federālās zemes Lauksaimniecības kamera valsts programmas „Bioloģiskā audzēšana un citas ilgtspējīgas metodes (BÖLN)” ietvaros.

Tika salīdzināta raža, uzglabāšanas spējas un citi kvalitātes rādītāji zemenēm, kas tika audzētas atklātā laukā, augstajos plēves tuneļos un zem nojumēm. Tika salīdzinātas daudzgadīgās šķirnes un tādas, kurām ražu vāc tikai vienu sezonu.

Parastos vai vēsos laikapstākļos visaugstākā raža tika iegūta augstajos plēves tuneļos, savukārt karstums ievērojami pazemināja ražu. Zem nojumēm tika iegūtas augstas ražas neatkarīgi no laikapstākļiem, bet atklātā laukā iegūtās ražas bija pašas zemākās.

Kvalitātes ziņā vislabākās ogas tika iegūtas no augstajiem plēves tuneļiem. Ogas no atklātā laukā bojājās visstraujāk.

Salīdzinot dažādu variantu ekonomiskos rādītājus, pētnieki secināja, ka bioloģiskā zemeņu audzēšana atklātā laukā ir rentabla pie ražotāja cenas, sākot ar 3,10 EUR/kg. Audzējot bioloģiski zemenes augstajos plēves tuneļos vai zem nojumēm, ražotāja cenai jābūt vismaz 4,00 – 4,50 EUR/kg līmenī.

Tāpat pētnieki akcentēja, ka droši rentabla ir tādu šķirņu audzēšana, kuras vāc tikai vienu sezonu. Audzējot daudzgadīgas šķirnes, ražas tik ļoti svārstās pa gadiem, ka izdarīt viennozīmīgu secinājumu par optimālu audzēšanas metodi vienkārši nav iespējams.

Avots:

http://www.fruchthandel.de/newsnet/aktuelle-news/einzelmeldung-newsnet/studie-bedachung-beim-anbau-von-bioerdbeeren-lohnt-sich/f9d7a453295db5b33b91327e497d126b/

AgroPols

x

Paroles atgadināšana