Ārzemju tirgos

Latvijas stends izstādē „Zaļā nedēļa” piesaista ar dizainu

Andra Ūdre, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)
25.01.2013

Vācijā šobrīd norisinās starptautiskā pārtikas izstāde- gadatirgus „Internationale Gruene Woche Berlin 2013” jeb tautā zināma kā „Zaļā nedēļa”, kura notiek no 18.-27. janvārim.

Šoreiz Latvijas stends izstādes apmeklētājus piesaista ar jauno dizainu, kurš rosina ne tikai piestāt, pagaršot un iegādāties pārtikas produktus no Latvijas, bet arī atbraukt uz valsti, kuras Melngalvju laukums ar laternām ieved Vecās Rīgas gaisotnē, jūras krasts vienā un lauku sētas atmosfēra otrā stenda pusē ar atpūtas krēsliem, kuros atslīgt ar alus kausu rokās. Apmeklētāji steidzas fotografēties un vaicā par atpūtas iespējām Latvijā. Latviešu meitenes laipni piedāvā tās apskatīt un līdzi paņemt Tūrisma attīstības valsts aģentūras, Lauku ceļotāja un Rīga 2014 sarūpētajos bukletos un brošūrās.

Ik gadus izstāde sākās ar valstu ministriju un dažādu organizāciju pārstāvju tikšanos stendos un kopējos pasākumos, kurus organizē gan izstādes organizatori, gan attiecīgā gada Partnervalsts. Izstādes pirmajās dienās arī Latvijas Zemkopības ministrijas pārstāvji tikās ar citu valstu pārstāvjiem, lai runātu par dažādām sadarbības iespējām kopēju lietu risināšanā.

Izstādes trešajā dienā notika ZM un Latvijas vēstniecības Vācijā pārstāvju un Zaļās nedēļas organizatoru tikšanās stendā, lai pārrunātu Latvijas iespējas būt par partnervalsti Zaļā nedēļas 2015 laikā. Tika pārrunātas Latvijas iespējas iegūt statusu 2015. gadā, finansiālie jautājumi un partnervalsts pienākumi izstādes laikā, kandidātu vērtēšanas process un laiks, kad izvērtēšanas rezultāti taptu zināmi. Tika arī runāts par Latvijas puses nepieciešamiem priekšdarbiem, iesniedzot dokumentus vērtēšanai, un arī nepieciešamo darbu saraksts, ja vērtēšanas rezultāti būtu labvēlīgi Latvijai.

„Ja Latvija vēlas uzvarēt Partnervalsts statusa iegūšanas konkursā, darbus pie nepieciešamo dokumentu sagatavošanas un ideju izklāsta ir jāuzsāk jau 2013. gada agrā pavasarī. Jābūt pārliecībai, ka Zaļās nedēļas organizatoriem taps skaidrs, ar ko Latvija kā valsts var pārsteigt lielo izstādes apmeklētāju pulku. Savukārt, Latvijai ir jābūt pārliecībai, ka ieguldītais finansējums partnervalsts statusa izrādīšanai atgriezīsies Latvijas ekonomikā tiešā un netiešā veidā”, komentē LVAEI izstāžu stendu organizēšanas projekta vadītāja Daina Saktiņa.

Pēc oficiālo pasākumu dienām un delegāciju apmeklējumiem, šobrīd aktīvi noris produktu tirdzniecība, degustācijas un informatīvie pasākumi, sniedzot stenda organizatoriem daudzas jaunas un stendā realizējamas idejas turpmākiem gadiem.

Starptautiskā Zaļā nedēļa (IGW) ir viena no starptautiskajām izstādēm pārtikas, lauksaimniecības un dārzkopības nozarēs. Dibināta 1926. gadā, 2013. gadā tā notiek jau 78. reizi. Ražotāji no visas pasaules izmanto IGW, lai pārbaudītu tirgus pārtiku, luksusa preces un izveidotu tēlu.

Vairāk informācijas par izstādi www.gruenewoche.de.

Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūts (LVAEI)

x

Paroles atgadināšana