Ārzemju tirgos

Lietuvieši savos veikalos aktīvi pērk Krievijas tirgum ražotos piena produktus

Nac.ag. LETA
21.10.2013

Lietuvas lielveikalos vērojama liela pircēju interese par piena produktiem, kas ražoti Krievijas tirgum, bet nesen ieviestā daļējā importa aizlieguma dēļ palikuši Lietuvā. Kā skaidro tirgotāji, ne garšas, ne kvalitātes ziņā šī produkcija neatšķiras no pārējās, bet tiek pārdota par aptuveni 30% lētāk.

Lietuvas lielākais tirdzniecības tīkls "Maxima" Krievijas tirgum paredzēto preci pārdod jau no pirmdienas. "Maxima" pārstāve Renāte Saulīte norādījusi, ka atkarībā no produkcijas veida pārdošanas apjomi auguši pat par vairākiem desmitiem procentu, lai gan šo preču etiķetes cilvēki lasot rūpīgāk.

"Kauno.diena.lt" žurnālisti novērojuši, ka jogurts un krējums ar krieviskajiem uzrakstiem "Maxima" veikalos salikts atsevišķos skapjos. Ar dzelteno akcijas zīmi atzīmēti arī daži to pašu šķirņu izstrādājumi, kas jau sākotnēji domāti Lietuvas tirgum. Cilvēki, kas šo preci liek savos iepirkuma grozos, neslēpj, ka liela nozīme ir cenai, bet vienlaikus norāda, ka ar prieku atbalsta savas valsts ražotājus.

Kā atzinis piena pārstrādes uzņēmuma "Vilkyškiu pienine" ģenerāldirektors Gintars Bertašus, kompānija no Krievijas oficiāli nav saņēmusi nekādus pārmetumus par ražojumu kvalitāti, tomēr tās produkcijas eksports apturēts, tādēļ preci, ko ļoti iecienījuši gan Kaļiņingradas, gan Maskavas, Sanktpēterburgas un Jekaterinburgas iedzīvotāji, nolemts pārdot Lietuvā un Latvijā. Drīzumā "Maxima" tīklā nonāks arī cita liela ražotāja - uzņēmuma "Pieno žvaigždes" - produkcija, kas bija domāta kaimiņvalsts pircējiem.

"Mēs esam lietuviešu kapitāla uzņēmums, tādēļ priekšroku dodam Lietuvas ražotājiem," uzsvērusi Saulīte.

Eksportam paredzētos piena produktus tirdzniecības tīkli plāno pārdot, kamēr beigsies prece un kamēr vien pircējiem būs par to interese.

Kā ziņots, no 7.oktobra Krievija noteikusi daļēju Lietuvas piena produktu ievešanas aizliegumu, skaidrojot to ar produkcijas neatbilstību Krievijas noteiktajiem mikrobioloģiskajiem un sanitāri ķīmiskajiem rādītājiem. Saskaņā ar neoficiālām ziņām Maskava vienlaikus pastiprinājusi kontroli arī pār gaļas un zivju importu no šīs valsts. Savukārt tieši pirms mēneša Krievija sāka detalizēti pārbaudīt kravas, kuru sūtītājvalsts ir Lietuva, sagādājot finansiālus zaudējumus Lietuvas kravu pārvadātājiem un loģistikas uzņēmumiem, bet nesniedzot nekādus oficiālus paskaidrojumus par savu rīcību. Kopš pagājušās ceturtdienas pastiprinātais pārbaužu režīms ar prezidenta Vladimira Putina rīkojumu atcelts.

Analītiķi uzskata, ka Krievijas spiedienam pret Lietuvu ir politiski iemesli - Lietuvas prezidentūra Eiropas Savienībā, ES Austrumu partnerības programma un novembrī Viļņā gaidāmais ES samits, kurā varētu tikt parakstīts asociācijas un brīvās tirdzniecības līgums starp ES un Ukrainu.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana