Ārzemju tirgos

Gulbe: Aizliegums attiecībā uz liellopu gaļas subproduktu eksportu Latvijai nav bīstams

Zelma Strupka, Nac.ag. LETA
20.10.2014

Krievijas lēmums par Eiropas Savienības (ES) gaļas produktu importa aizliegumu, konkrētāk, liellopa gaļas subproduktu ievešanu, Latvija nav bīstams, aģentūrai LETA pauda Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Gulbe sacīja, ka kopumā Latvijai "ir švaki" ar liellopu gaļas eksportu, jo tas nav produkts, ko Latvija eksportē lielos apjomos, un tikai daži uzņēmumi ir atraduši dažus eksporta tirgus kaut kur ārpusē. Tomēr viņa pieļāva, ka Eiropā tirgus varētu saasināties, un arī cenas varētu kristies.

"Tomēr katrs liels aizliegums izraisa izmaiņas tajā tirgū, kurā mēs esam, bet šis konkrētais aizliegums nav nekas tāds, par ko Latvijā vajadzētu celt paniku un, manā skatījumā, tas mums nav bīstams, jo tiešā eksporta mums nav," izteicās Gulbe.

Kā ziņots, Krievija nolēmusi paplašināt ES gaļas produktu importa aizliegumu, sestdien pavēstīja Federālais Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor", norādot, ka, sākot ar 21.oktobri, aizliegts ievest bīstamos liellopa gaļas subproduktus. Dienestā paskaidroja, ka "nav pamata uzticēties" Eiropas Komisijas garantijām. Gaļā esot atrastas bīstamas vielas un antibiotikas.

Varasiestāžu noteiktais produktu embargo jau novedis pie tā, ka Eiropā pārtikas produktiem pieredzēts cenu krituma rekords, savukārt Krievijas tirgū tiek paredzēta cenu kāpuma turpināšanās.

Tikai pēdējo divu mēnešu laikā konstatēti 17 gadījumi, kad gaļas subproduktos, kas ievesti no sešām ES valstīm, konstatētas kaitīgas vielas un antibiotikas, sacīja Dankverts. Kas ir šīs valstis, amatpersona neatklāja. Vēlāk izplatītajā "Rosseļhoznadzor" gan minētas tikai piecas valstis, no kurām saņemta normām it kā neatbilstošā produkcija.

Jau ziņots, ka Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana