Ārzemju tirgos

EK komisārs: Pārtikas ražotājiem jāmeklē alternatīvi tirgi Korejā, Japānā un Vjetnamā

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
16.01.2015

Saistībā ar Krievijas embargo, pārtikas pārprodukciju un cenu kritumu pārtikas ražotāji visā Eiropas Savienībā (ES) piedzīvo ļoti sarežģītu periodu, līdz ar to jāmeklē alternatīvi tirgi, īpaši pievēršoties austrumu reģioniem, 15. janvārī, uzstājoties pārtikas industrijas izstādes "Zaļā nedēļa" atklāšanas pasākumā, norādīja Eiropas Komisijas (EK) komisārs lauksaimniecības jautājumos Fils Hogans.

"Krievijas tirgus sašaurināšanās radījusi lielus sarežģījumus un liek meklēt operatīvus risinājumus. Tāpēc vairākas valstis vairs nemēģina paplašināt savus Eiropas tirgus, bet veiksmīgi meklē alternatīvas. Mans ieteikums - jāraugās uz austrumiem - Korejas, Japānas, Vjetnamas virzienā, kur paveras plašas iespējas," sacīja Hogans.

Tāpat viņš norādīja, ka sarunās ar ASV saistībā ar brīvās tirdzniecības līgumu nedrīkst upurēt ES līdzšinējos augstos standartus pārtikas jomā.

"Sabalansēta vienošanās ar ASV sniegs lielu labumu pārtikas ražotājiem Eiropā. Tomēr sarunās ar ASV, tostarp attiecībā uz ģenētiski modificētiem organismiem, nevēlos upurēt augstos standartus, kas Eiropā panākti pārtikas jomā," sacīja komisārs.

Viņš arī atzina, ka Eiropas ražotāju interešu aizstāvība minētajās sarunās ir viena no viņa darbības prioritātēm komisāra amatā. Savukārt kā nākamos galvenos akcentus Hogans definēja administratīvā sloga mazināšanu ES zemniekiem, kā arī atbalstu jaunajiem lauksaimniekiem un bioloģiskās pārtikas ražotājiem.

Kā ziņots, īru politiķis Fils Hogans stājās lauksaimniecības komisāra amatā pērn novembrī, nomainot ungāru Dačanu Čološu.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana