Ārzemju tirgos

Siera ražotāji pagaidām neizmanto iespēju ar bezlaktozes siera eksportu apiet Krievijas embargo

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
20.01.2015

Pagaidām neviens no Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem neizmanto iespēju apiet Krievijas embargo, līdzīgi kā to dara Eiropas siera ražotāji, eksportējot uz kaimiņvalsti bezlaktozes sieru, aģentūrai LETA atzina Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Viņš norādīja, ka laktoze siera nogatavināšanas procesā sašķeļas citos produktos, tomēr tas nenotiekot simtprocentīgi.

"Puscietajos sieros, tos nogatavinot, laktozes daudzums samazinās, bet zināms daudzums, vismaz 0,1% vai vairāk, paliek. Pavisam nedaudz laktozes ir cietajos sieros, kuri tiek nogatavināti sešus mēnešus un ilgāk. Lai iegūtu laktozi nesaturošu sieru, jau ražošanas procesā jāizmanto bezlaktozes piens. Sakarā ar to, ka laktoze sierā netiek reglamentēta, iespējams, ka šo varētu izmantot, bet mums konkrētas pieredzes nav," atzina Šolks.

Savukārt Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe sacīja, ka kopumā bezlaktozes piena vai siera ražošana varētu būt nišas produkts, kam ir nākotne, jo aizvien vairāk cilvēku ir ar latozes nepanesamību.

"Bezlaktozes produkti nav nekāds absolūtais jaunums arī Latvijas ražotājiem, jo daži jau to ražo. Piemēram "Mājas gardums" piedāvā bezlaktozes jogurtu un jogurtu ar pazeminātu laktozes daudzumu. Tomēr tas ir nišas produkts, ar ko mēs neatrisināsim Krievijas sankciju problēmu," sacīja Gulbe.

Kā ziņots, Eiropas siera ražotāji atraduši niansi Krievijas likumdošanā, kas tiem palīdz apiet varasiestāžu noteikto importa embargo šim piena izstrādājumam, vēsta laikraksts "Izvestija".

Laikraksts norāda, ka Eiropas siera ražotāji aktīvi izmanto Krievijas valdības pieņemto izņēmumu, kas ļauj tirgū ievest produktus bez laktozes, bet noteiktas prasības laktozes saturam sierā nav.

Krievijas Federālā muitas dienesta dati liecina, ka pērn valstī ievestas gandrīz 19 500 tonnas bezlaktozes siera, salīdzinot ar 2600 tonnām 2013.gadā.

Krievijas piena ražotāju asociācija "Sojuzmoloko" vēsta, ka šobrīd viss no Eiropas Savienības (ES) piegādātais siers tiek klasificēts kā produkts bez laktozes, jo sierā ir divreiz mazāk laktozes nekā pienā.

"Sojuzmoloko" skaidro, ka par bezlaktozes var nosaukt jebkuru sieru un tādējādi to ievest Krievijā no valstīm, uz kurām attiecas ieviestie tirdzniecības ierobežojumi.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana