Ārzemju tirgos

Latvijas vienīgais zaļā siera ražotājs veiksmīgi startējis Zviedrijas tirgū

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
22.01.2015

Raunas ģimenes uzņēmumā SIA "Siera ražotne" gatavotais "Zaļais siers", kas ir vienīgais šāda veida produkts Latvijā, veiksmīgi startējis Zviedrijas tirgū un plāno paplašināt gan ražotni, gan arī eksporta tirgu, aģentūru LETA informēja uzņēmuma īpašnieks Ilmārs Ceriņš.

"Mūsu produktu sācis tirgot viens no specializētajiem veikaliem Stokholmā, kas piedāvā Baltijas valstu ražotāju pārtiku. "Zaļo sieru" ieteica mūsu produkcijas izplatītājs Latvijā, kurš veikalam piegādā arī citu ražotāju pārtiku, un izskatās, ka sieram būs panākumi, jo pircēji ir krietni ieinteresējušies," sacīja Ceriņš.

Viņš atzina, ka veikala īpašnieks pārdevis visu eksperimentālo "Zaļā siera" partiju un patlaban risina sarunas par nākamajām piegādēm.

"Zviedrijas pircējs pieradis pie industriāli ražotiem produktiem, tādēļ īpaši novērtē nišas pārtiku - kaut ko tādu, kas pārsātinātajā Skandināvijas tirgū nav atrodams," sacīja uzņēmējs.

Viņš atzina, ka arī Latvijā piena produktu ražošanā ir liela konkurence, un, lai mazie uzņēmēji varētu sacensties ar lielražotājiem, ir jāizdomā kas oriģināls, ar ko piesaistīt pircēju interesi.

""Zaļais siers" ir kaltēts un rīvēts skābpiena siers, kam pievienota garšviela sierāboliņš. Savulaik, pirms vairāk nekā 20 gadiem, šāda tipa siers tika ražots, taču vēlāk lielie piensaimnieki no tā atteicās. Tāpēc, kad sākām šī produkta gatavošanu, konkurentu nebija," atzina Ceriņš.

Viņš arī norādīja, ka Raunas ražotnē ieguldīti apmēram 30 000 eiro. Uzņēmumā tiek izgatavoti līdz 400 kilogramiem "Zaļā siera" mēnesī, bet nākotnē ražošanu plānots paplašināt.

"Lai gan tas joprojām ir nišas produkts, ražošanu plānojam paplašināt, jo interese par dabīgu produktu arvien pieaug. Izejvielas - piena olbaltumvielu iepērkam no Dundagas pienotavas, savukārt sierāboliņš nāk no pašu dārza. Lai paplašinātu piedāvājumu, šogad sākām ražot arī 13 veidu "Mājas makaronus", kā arī "Zelta (Ghi)" sviestu, kas kopā ar "Zaļo sieru" veido tādu kā komplektu," sacīja uzņēmējs.

Viņš arī atzina - tā kā interese no sadarbības partnera Stokholmā esot liela, tuvākajā laikā uz Zviedriju plānots sūtīt ne tikai sieru, bet arī knapsieriņus un makaronus.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Siera ražotne" reģistrēta Raunā 2009.gadā ar 2000 latu (2845 eiro) pamatkapitālu.

Uzņēmuma apgrozījums 2013.gadā bija 44 391 eiro salīdzinājumā ar 40 977 eiro iepriekšējā gadā, savukārt peļņa - 3623 eiro salīdzinājumā ar 3115 eiro pirms gada.

Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Ceriņš.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana