Ārzemju tirgos

"Latvijas Piens" veiks eksporta iespēju izpēti uz Tuvajiem Austrumiem, Āfriku un Dienvidāziju

Rita Voronkova, SIA "Latvijas Piens"
09.02.2015

Laikā no 8. - 12.februārim, piedaloties vienā no pasaules lielākajām izstādēm Gulf food Dubaijā, "Latvijas Piens" veiks izpēti, lai noskaidrotu reģiona potenciālu piena produktu eksportam un apzinātu šo tirgu specifiku. Jau iepriekš noteikts, ka interese par piena produktiem reģionā pastāv, taču Latvijas tradicionālie piena produkti eksportam uz šiem tirgiem nav piemēroti.

Anita Skudra, "Latvijas Piens" valdes priekšsēdētāja: "Tuvie Austrumi un Dienvidāzija ir reģioni, kuros ir augsts pārtikas importa īpatsvars, un tas liecina, ka iespējas pastāv. Izstādes laikā "Latvijas Piens" speciālisti apzinās siera ēšanas tradīcijas, fiksēs šajos tirgos iecienītas garšas īpašības. Reģionā ir pilnībā atšķirīgi klimatiskie apstākļi, kas būs jāņem vērā, veidojot produktu konsistenci un garantētus derīguma termiņus. Prognozējam, ka šiem tirgiem būs jāizstrādā jauni, reģionam piemēroti piena produkti, kas ir jauns izaicinājums uzņēmuma speciālistiem. Tas jādara, jo noteicošais faktors izejai no krīzes situācijas piena nozarē Baltijā ir uzņēmumu spēja atrast jaunus eksporta tirgus, kuru apguve nav "vienas dienas jautājums", tāpēc uzņēmums paralēli veic vairāku eksporta tirgu apguvi. Izstādes izmanto arī izpētes darbam, jo resursi ir ierobežoti."

2014. gadā "Latvijas Piens" diversificēja tirgus riskus, fokusējoties uz siera ražošanu un attīstot eksportu. Šobrīd tiek eksportēti 40% no saražotā siera. Jau šogad eksporta īpatsvaru plānots palielināt līdz 50% no saražotā. Uzņēmums mēnesī saražo apmēram 300 tonnas siera, atbilstoši tirgus pieprasījumam, ražošana tiks palielināta. ES tirgos piena produktu cenas joprojām ir zemas, tas ietekmē ne tikai Latvijas tirgu, tāpēc jaunu reģionu apguve ir mērķtiecīga.

Šobrīd "Latvijas Piens" paplašina eksporta iespējas Skandināvijas tirgū. 2014. gadā tika uzsākts siera eksports uz Skandināviju, kura apjoms mērķtiecīgi tiek paplašināts. Sākumā zīmola Trikāta siers bija pieejams patērētājiem Zviedrijā, iepērkoties tirdzniecības tīklu Hypermatt un Netto, tagad arī Axfood un Coop veikalos. Produktu sortiments ir plašs, to veido uzņēmumā ražotie un 2 mēnešus nogatavinātie EDAMER un GOUDA sieri, kā arī ar unikālais Latvijas siera piedāvājums "Sniega bumbas", ko iecienījuši un augstu novērtējuši arī Latvijas patērētāji. Kopumā "Latvijas Piens" eksportē uz 10 valstīm.

Par "Latvijas Piens"

"Latvijas piens" ir 100% Latvijas lauksaimniekiem piederošs uzņēmums, kas darbu sāka 2012.gada nogalē. Produktu portfeli veido siers, industriālo produktu - vājpiena koncentrāta un krējuma ražošana šobrīd pārtraukta, ņemot vērā katastrofāli zemās cenas biržā. Produkti tiek eksportēti uz Lietuvu, Igauniju, Ukrainu, Vāciju, Slovākiju, Lielbritāniju, Izraēlu.

SIA "Latvijas Piens"

x

Paroles atgadināšana