Ārzemju tirgos

Danusēvičs: Optimismam par mazo ražotāju eksporta iespējām uz ASV nav pamata

Ainārs Sauka, Nac.ag. LETA
14.05.2015

Optimismam par mazo un vidējo Latvijas ražotāju eksporta iespējām uz ASV, noslēdzot Eiropas Savienības (ES) un ASV tirdzniecības līgumu (TTIP), nav pamata, aģentūrai LETA apgalvo Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Viņš norāda, ka ieguvēji no šī līguma noslēgšanas būs lielie ražotāji. "Patlaban nav nekāda pamata optimismam, ka pēc šī līguma noslēgšanas ASV uzreiz būs atvērts tirgus mūsu mazo un vidējo ražotāju eksportam. Uzskatu, ka kopējais eksporta pieaugums no Latvijas uz ASV varētu būt 1%."

Vēl viens jautājums, par ko ir nobažījušies arī citu Eiropas valstu uzņēmēji, ir pārtikas produktu kvalitāte un cenas, atzīmē Danusēvičs. "Lai arī Eiropas Komisijas pārstāvji saka, ka uztraukumam nav pamata, tomēr vairāki citu Eiropas valstu uzņēmēji ir pauduši bažas par pārtikas produktu kvalitāti no ASV un produktu cenām. Viņiem nav skaidrs, vai, parakstot šo līgumu, netiks mainīti ES regulējumi, kas attiecas uz pārtikas kvalitāti."

Attiecībā uz cenām pastāv bažas, ka ASV ražotāji varētu piedāvāt preces, kas ir lētākas par Eiropā ražotajām precēm, tādējādi atsevišķos preču un produktu segmentos atņemot tirgus daļu vietējiem, skaidro Danusēvičs.

Viņš arī piebilst, ka nolūkā veicināt izpratni par šī līguma nosacījumiem un ieguvumiem Eiropai un Latvijai LTA šī gada jūnijā sasauks padomes sēdi, kurā tiks aicināti arī attiecīgo jautājumu un jomas eksperti.

Kā ziņots, ES un ASV tirdzniecības līgums (TTIP) sniegs izaugsmes iespējas Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, 13. maijā žurnālistus informēja Eiropas uzņēmēju organizācijas apvienojošās konfederācijas "EuropeanBusiness" pārstāve Luisa Santosa.

"BusinessEurope" pārstāve stāstīja, ka TTIP būs īpaša sadaļa, kas veltīta maziem un vidējiem uzņēmumiem, tomēr līgums kopumā attieksies uz šo uzņēmumu grupu, tādējādi palīdzot veicināt šādu uzņēmumu izaugsmi.

Organizācijas ieskatā TTIP maziem un vidējiem uzņēmumiem sniegs atbalstu dažādās sfērās, piemēram, palielinās caurredzamību, uzlabos piekļuvi publiskiem iepirkumiem, uzlabos intelektuālā īpašuma aizsardzību, vienkāršos muitas un administratīvās procedūras utt.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana