Ārzemju tirgos

Siera ražošanas apmēri pieauguši par 34%; zaudēto Krievijas tirgu aizstāj Vācija un Nīderlande

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
14.07.2015

Neraugoties uz zemajām piena iepirkuma cenām, kā arī Krievijas embargo negatīvo ietekmi, šā gada piecos mēnešos Latvijā saražotas 17 400 tonnas siera, kas ir par 34% vairāk nekā pērn šajā laikā, savukārt Krievijas embargo dēļ zaudēto kaimiņvalsts tirgu veiksmīgi aizstājis noiets vairākās Eiropas valstīs, otrdien, 14. jūlijā, biedrības "Siera klubs" sanāksmē atzina organizācijas vadītāja Vanda Davidanova.

"Pērn tika saražotas 38 400 tonnas, gadu iepriekš - 35 200 tonnas, savukārt šā gada pirmo piecu mēnešu rādītāji ļauj prognozēt, ka siera ražošanas apmēri pieaugs arī turpmāk. Savukārt eksporta rādītāji liecina, ka šā gada piecos mēnešos izvesta 6131 tonna siera salīdzinājumā ar 6067 tonnām attiecīgajā laika posmā pērn, kas arī ir labs rādītājs - 1% pieaugums," sacīja Davidanova.

Tikmēr Lauku atbalsta dienesta Statistikas daļas vadītāja vietnieks Jānis Vaļģis atzina, ka Krievijas pērn augustā noteiktā embargo dēļ siera ražotāji zaudējuši tirgu, kur, piemēram, 2014.gadā tika eksportētas 2707 tonnas, tomēr to izdevies kompensēt ar tirgiem citās valstīs.

"Par 34% šogad pieaudzis eksports uz Vāciju, kurp aizvestas 2096 tonnas, par 19% - uz Nīderlandi (1165 tonnas), par 11% - uz Igauniju (695 tonnas), kā arī pieaugums vērojams Lietuvas, Itālijas, Zviedrijas, Marokas un Polijas tirgos. Tāpat pilnībā no jauna sākts eksports uz Saūda Arābiju, Serbiju un Austriju. Tie ir labi rādītāji, kas ļāvuši ražotājiem kompensēt Krievijas tirgus zudumu," sacīja Vaļģis.

Vienlaikus viņš atzina, ka cita situācija ir svaigpiena tirgū, kur katra trešā tonna joprojām tiek izvesta.

"Svaigpiena eksports šogad salīdzinājumā ar pērnajiem pieciem mēnešiem samazinājies par 10%, tomēr ap 30% iepirktā daudzuma jeb katra trešā tonna tiek izvesta. Tas skaidrojams gan ar pievilcīgāko uzpircēju cenu, gan arī ar apstākli, ka joprojām visu iepirkto pienu Latvijas uzņēmumi nespēj pārstrādāt," atzina Vaļģis.

Kā ziņots, saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2013.gadā viens mājsaimniecības loceklis mēnesī tērēja vidēji 3,20 eiro siera iegādei un patērēja vidēji 527 gramus siera. Savukārt desmit gadu laikā siera patēriņš ir pieaudzis par 26%.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana