Ārzemju tirgos

"Swedbank" ekonomists: Augustā paklūp preču, bet turpina priecēt pakalpojumu eksports

AgroPols
13.10.2015

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, preču eksports augustā bijis par 3.7% mazāks kā pērn. Kopējā eksporta kritumu galvenokārt noteica sarukums metāla izstrādājumu (par 19% gada laikā), transportlīdzekļu (36%), kā arī pārtikas produktu (galvenokārt dzērienu un piena produktu - attiecīgi par 34% un 8%) eksportā. Savukārt kopējo eksportu "stutēt" palīdzējis mašīnu un iekārtu (8%), kā arī koka izstrādājumu (4%) eksporta pieaugums.

Preču eksports uz Krieviju augustā saruka par 36% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn, kas ir dziļākais preču eksporta kritums uz Krieviju šogad. Latvijas eksporta uz Krieviju kritumu dziļums ir bijis svārstīgs no mēneša uz mēnesi, taču skaidrs, ka Krievijas ekonomika turpina slīgt recesijā un tas atspoguļojas mūsu eksporta datos - augustā vissmagāk cietuši dažādi pārtikas produkti (piemēram, gaļas produktu eksports krities par ceturtdaļu, bet augļu eksports bijis uz pusi mazāks kā pirms gada). Uz citām NVS valstīm gan bija eksportēts par 7% vairāk nekā pirms gada, taču situācija turpina krasi atšķirties pa valstīm (piemēram, kāpumi uz Armēniju, Moldovu, Uzbekistānu, bet kritumi uz Kazahstānu un Azerbaidžānu). Eksports uz eirozonas valstīm, kā arī uz Eiropas valstīm ārpus eirozonas bijis praktiski pērnā gada līmenī.

Par augusta preču eksporta statistiku iedvesmojošāki ir pakalpojuma eksporta dati. Pēc Latvijas Bankas maksājumu bilances datiem augustā turpinājies salīdzinoši spējš kāpums pakalpojumu eksportā - par 5% (šā gada pirmajos astoņos mēnešos solīds 4.4% pieaugums). Šogad auguši, piemēram, tūrisma pakalpojumi - savu artavu šeit, visticamāk, sniegusi arī Eiropas prezidentūra, bet arī dažādi komercpakalpojumi, it sevišķi priecē perspektīvais IT nozares pakalpojumu eksports.

Informāciju sagatavoja Andrejs Semjonovs, "Swedbank" ekonomists.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana