Ārzemju tirgos

Pārtika un mežrūpniecība – kopsaucējs Latvijas un Ķīnas turpmākai sadarbībai

Rūta Rudzīte, LR Zemkopības ministrija (ZM)
21.10.2015

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs otrdien, 20.oktobrī, tikās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Huanu Junu (H.E.Mr Huang Yong), kurš iepazīšanās vizītē apmeklēja Zemkopības ministriju. 

Amatpersonas pārrunāja līdzšinējo abu valstu sadarbību un sprieda par iespējām veicināt turpmākās sadarbības iespējas, tostarp tirdzniecībā ar pārtiku un meža nozares produkciju. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs pateicās Ķīnas vēstniecībai par atbalstu pārtikas produktu sertifikātu saskaņošanā un lūdza atbalstīt arī gaļas sertifikāta saskaņošanu. Vēl joprojām nav informācijas par gaļas produkcijas sertificēšanas rezultātiem, kaut sertificēšanas process sācies jau pirms pusotra gada. Ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Huans Juns solīja, ka Ķīnas vēstniecība palīdzēs noskaidrot, kādā statusā sertificēšanas process atrodas patlaban. 

Latvijai un Ķīnai ir vairāki sadarbības projekti, tajā skaitā piena pārstrādē – Latvijas saldējuma tirdzniecība Ķīnā. Tā kā tirdzniecība sākta tikai šā gada vasarā, tad vēl nav nekādu apkopojušu rezultātu par Latvijas saldējuma noietu šajā Austrumāzijas valstī. 

Ķīna ir ieinteresēta investēt Latvijas pārtikas rūpniecībā, veidojot kopuzņēmumus. Tā kā Ķīnas tirgus ir liels un Latvijas uzņēmumiem nav pietiekamas kapacitātes šāda tirgus apgūšanai, tad sadarbību varētu izvērst caur nelielām Ķīnas pašvaldībām. Vizītes laikā amatpersonas pārrunāja arī iespēju attīstīt sadarbību Šanhajas Brīvās tirdzniecības zonā (Shanghai Waigaoqiao Free Trade Zone), kur mazie un vidējie uzņēmēji varētu sadarboties, iekļūstot Ķīnas tirgū ar pārtikas ķēžu palīdzību. Kā perspektīvu sadarbībai atzina ne vien piena produktus, bet arī koksni un medu. 

Ķīna ir lielākā Latvijas tirdzniecības partnere Austrumāzijā. Galvenais produkts, ko Latvija pastāvīgi eksportē uz Ķīnu, ir mellenes, un 2014. gadā šis produkts veidoja 84% no visu lauksaimniecības, pārtikas un zivsaimniecības produktu eksporta vērtības. Latvija uz Ķīnu 2014. gadā eksportējusi arī tādus produktus kā bezalkoholiskie un alkoholiskie dzērieni un dārzeņu un augļu izstrādājumi. Savukārt 2015. gada maijā ir uzsākts Latvijas piena produktu (saldējuma) eksports uz Ķīnu.

Runājot par Latvijas importu no Ķīnas, 2014. gadā pirmajā vietā starp importētajiem produktiem ierindojas zivis (galvenokārt svaigas, dzesinātas vai saldētas zivju filejas), tām seko gaļas un zivju izstrādājumi, kā arī augļi un rieksti, un augļu, dārzeņu konservi un sulas.  

Meža nozares tirdzniecības bilance Latvijai ar Ķīnu ir pozitīva, Latvija uz Ķīnu izved galvenokārt apaļos kokmateriālus, zāģmateriālus un mēbeles. 

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana