Ārzemju tirgos

Latvijas pārtikas ražotājiem liela interese par iespējām savu produkciju eksportēt uz AAE

Dagnija Muceniece, LR Zemkopības ministrija (ZM)
23.02.2016

Otrdien, 23.februārī, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs Dubaijā tikās ar Apvienoto Arābu Emirātu ( AAE ) klimata pārmaiņu un vides ministru Tani Al Zejoudi (Thani Al Zeyoudi). Ministri pārrunāja abu valstu tirdzniecības veicināšanas un pārtikas drošības jautājumus. AAE klimata pārmaiņu un vides ministrs pauda interesi un pretimnākšanu jautājumā par Latvijas pārtikas ražotāju produkcijas sertifikāciju tirdzniecībai AAE.

AAE klimata pārmaiņu un vides ministru Tani Al Zejoudi pauda arī interesi par investīciju iespējam Latvijā . Jānis Dūklavs uzsvēra, ka ārvalstu kapitālam ir iespējas investēt Latvijas piena un arī citās pārtikas ražošanas nozarēs. Tikšanās laikā ministri vienojās par nepieciešamību sagatavot un parakstīt abu ministriju sadarbības memorandu par lauksaimniecībā, pārtikas tirdzniecībā un citās jomās, arī par pieredzes apmaiņu infrastruktūras attīstības jautājumos.

Vizītes laikā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar Dubaijas Starptautisko investīciju padomes priekšsēdētāju Abdallu Lūtu (Abdallah Lootah), ar kuru pārrunāja vairākus abu valstu tālākās sadarbības aspektus, īpašu uzmanību pievēršot Latvijas pārtikas produktu eksportam uz AAE un sadarbībai ar pilna cikla pārtikas un lauksaimniecības ražošanas uzņēmumiem.

Zemkopības ministrs tikās arī ar vairākām citām Dubaijas atbildīgajām amatpersonām, pārrunājot AAE uzņēmumu investīciju iespējas citās Latvijas tautsaimniecības nozarēs. Jānis Dūklavs norādīja, ka īpaši veiksmīga bija saruna ar Dubaijas Brīvās ekonomiskās zonas uzņēmuma "DP World" vadību.

Zemkopības ministram plānota arī tikšanās ar Kataras valsts amatpersonām.

Jau ziņots, ka zemkopības ministrs Jānis Dūklavs devies darba vizītē uz AAE , lai tiktos ar AAE lauksaimniecības nozares amatpersonām un uzņēmējiem un pārrunātu iespējas veicināt abu valstu sadarbību lauksaimniecības nozarē, tostarp piena un citu lauksaimniecības produktu tirdzniecībā. Vizītes laikā ministrs apmeklēja arī Tuvo Austrumu lielāko pārtikas izstādi "Gulfood 2016", kas norisinās Dubaijā no 21.februāra līdz 25.februārim. Izstādē piedalās pieci tūkstoši dalībnieku no 120 valstīm. Latvijas pārtikas ražotājiem un eksportētājiem šī ir lieliska iespēja atrast jaunus tirdzniecības partnerus no Tuvajiem Austrumiem, Āfrikas un Dienvidāzijas.

Pasaulē lielākās pārtikas izstādes "Gulfood" laikā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tikās ar AAE lielāko mazumtirdzniecības uzņēmumu īpašniekiem, kuri izrādīja interesi par Latvijā ražotajiem pārtikas produktiem. Uzņēmuma "Kosmonte Foods" pārstāvji atzina Latvijas produktus par atbilstošiem arābu valstu tirgus prasībām un uzsvēra gatavību apspriest ar Latvijas uzņēmējiem tālākās sadarbības iespējas . Pēc šīm sarunām Jānis Dūklavs izteica pārliecību, ka viens no galvenajiem faktoriem turpmākajai sadarbībai būs Latvijas uzņēmumu spēja piedāvāt konkurētspējīgu cenu.

Īstenojot Zemkopības ministrijas nacionālo programmu par atbalstu tirgus veicināšanai, Agroresursu un ekonomikas institūts organizējis 11 Latvijas uzņēmumu atrašanos Latvijas kopstendā izstādē "Gulfood": SIA "Lat Eko Food", SIA "Pērnes-L", LPKS "Baltijas Ogu Kompānija", AS "Jaunpils pienotava", SIA "Cannele Bakery", SIA "Kārumu fabrika", AS "Dobeles dzirnavnieks", AS "Tukuma piens", SIA "Felici", SIA "Rāmkalni Nordeco", AS "Rīgas dzirnavnieks". Izstādē piedalās arī SIA "Orkla Confectionery & Snacks Latvija " jeb LAIMA un A/S "Balticovo".

LR Zemkopības ministrija (ZM)

x

Paroles atgadināšana