Ārzemju tirgos

Jauni eksporta tirgi Latvijas uzņēmējiem

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)
22.04.2016

Šogad Latvijas dzīvnieku izcelsmes produktu ražotājiem ir iespēja savu produkciju eksportēt uz pieciem jauniem reģioniem – papildus iepriekš saskaņotajiem veterinārajiem (veselības) sertifikātiem produktu eksportam uz trešajām valstīm, šogad Pārtikas un veterinārais dienests ir saskaņojis veterināros/veselības sertifikātus piena un piena produktu eksportam uz Irākas Kurdistānas reģionu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem, termiski apstrādātas liellopu gaļas un gaļas produktu eksportam uz Austrāliju, zvejas produktu eksportam uz Melnkalni un dzīvnieku barībai paredzētu zivju miltu eksportam uz Moldovu.

Uzņēmumiem, kuri vēlas eksportēt dzīvnieku izcelsmes pārtikas un nepārtikas produktus, nepieciešams saņēmējvalsts noteikts un Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) apstiprināts veterinārais (veselības) sertifikāts. Lai šādu sertifikātu saņemtu, eksportētājam jāvēršas uzņēmumu uzraugošajā PVD teritoriālajā iestādē.

Šobrīd piena un piena produktu eksportam saskaņoti sertifikāti ar 33 pasaules valstīm, dažādu sugu dzīvnieku gaļas produktu eksportam saskaņoti sertifikāti ar 13 valstīm, zvejas produktu eksportam saskaņoti sertifikāti ar 26 valstīm, bet olu produktu eksportam - ar 13 valstīm. Valstu saraksts pieejamsŠEIT.

Ja valsts, uz kuru uzņēmējs vēlas eksportēt produkciju, nav starp tām, ar kurām sertifikāti jau saskaņoti, saņemot ieinteresētā uzņēmēja iesniegumu, PVD vēršas pie potenciālās importētājvalsts dienesta, lai saņemtu informāciju par interesējošā produkta ievešanas nosacījumiem un veterinārajām prasībām, un sekmē atbilstoša veterinārā dokumenta saskaņošanu.

“Procesa virzība lielā mērā ir atkarīga no importētājvalsts ieinteresētības konkrēto produktu ievešanā un no tās valsts, ar kuru sertifikāts saskaņojams, atbildīgā uzraudzības dienesta operativitātes un konstruktīvas darbības”, saka PVD Starptautiskās tirdzniecības daļas vadītāja Ērika Pauliņa, “Ir valstis, ar kurām saskaņošanas process aizņem dažus mēnešus, bet ir valstis, ar kurām tas rit gadu un pat ilgāk, jo pirms sertifikāta saskaņošanas var tikt piestādītas dažādas anketas ražotājvalsts uzraudzības ekvivalences izvērtēšanai, var tikt pieprasīta konkrētu uzņēmumu izvērtēšana, importētājvalsts atbildīgais dienests var vēlēties veikt inspekciju potenciālajā eksportētājuzņēmumā”.

Šobrīd, ņemot vērā ierobežotās iespējas eksportam uz Krievijas Federāciju, uzņēmēji pauž interesi par jaunu tirgu apgūšanu – Arābu, Āfrikas Dienvidamerikas un Āzijas reģiona valstīs, tādēļ PVD komunicē ar minēto reģionu valstu kompetentajām iestādēm.

Visaktīvāko interesi par jaunu trešo valstu tirgu apgūšanu pauž zvejas produktu un piena produktu ražotāji. Pieaug interese par putnu gaļas eksportu uz Āzijas reģionu.

Ilgstoša PVD darba rezultātā pērn izdevās saskaņot eksporta sertifikātus ar Ķīnu, tādējādi radot iespēju 12 Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem un 33 zvejas pārstrādes uzņēmumiem uz šo valsti eksportēt piena un zvejas produktus.

Tāpat pagājušajā gadā saskaņoti veterinārie (veselības) sertifikāti olu eksportam uz Amerikas Savienotajām Valstīm, olu un olu produktu eksportam uz Omānas Sultanātu, piena produktu eksportam uz Indiju, Turciju un Maķedoniju, zvejas produktu eksportam uz Ēģipti, Kataru, Maroku un Turciju.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD)

x

Paroles atgadināšana