Latvijas tirgos

Šoruden gaidāma mazāka kartupeļu raža

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
21.07.2009

Šoruden gaidāma mazāka kartupeļu ražaŠoruden gaidāma mazāka kartupeļu raža, jo vēsais laiks jūnijā atstājis nelabvēlīgu ietekmi uz kartupeļu bumbuļu veidošanos, aģentūrai LETA stāstīja Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraule.

Viņa stāstīja, ka vidēji novērotais kartupeļu bumbuļu skaits šogad ir mazāks nekā pagājušajā gadā, kad bija ļoti laba kartupeļu raža. Iespējams, ka atsevišķām šķirnēm bumbuļu skaits būs lielāks, bet vidēji tas noteikti būs mazāks nekā pērn. Turklāt šogad kartupeļu raža ienākas vēlāk nekā iepriekšējos gados.

Pagaidām asociācijai neesot informācijas par to, ka kādā no Latvijas rajoniem būtu noslīkuši kartupeļu lauki. Kraule prognozēja, ka grūtības būs bioloģiskajiem zemniekiem, kuriem nav iespēju cīnīties ar kartupeļu lakstu puvi. "Konvencionālajiem kartupeļu audzētājiem šajos gados jau ir izstrādāta metodika kā cīnīties ar lakstu puvi. Lai arī katra zemnieka rocība ir citāda, tomēr preparātu klāsts ir pietiekams, lai varētu izvēlēties atbilstoši savai rocībai un turklāt būtu efektīvs cīņai pret kartupeļu lakstu puvi," stāstīja Kraule.

Viņa stāstīja, ka lielie kartupeļu audzētāji ir iestādījuši iepriekš plānotās kartupeļu platības, kas būtiski neatšķiras no iepriekšējiem gadiem. Tomēr kopējā ar kartupeļiem apstādītā platība šogad noteikti ir lielāka, jo daudz vairāk kartupeļu ir iestādījuši piemājas saimniecību īpašnieki.

Kā novēroja aģentūra LETA, patlaban kartupeļu cenas Rīgas Centrāltirgū ir no 20 līdz 50 santīmiem par kilogramu. "Līdzko kartupeļus sāks novākt lielāks skaits zemnieku, to cenas noteikti samazināsies. Tomēr jācer, ka cenas izdosies nosargāt un kartupeļu audzētāji varēs noturēties," sacīja Kraule.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana