Latvijas tirgos

Graudaugu šā gada raža būs zemāka nekā pērn

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
23.07.2009

Graudaugu šā gada raža būs zemāka nekā pērn Graudaugu šā gada raža būs zemāka nekā pērn, prognozē Zemkopības ministrijas (ZM) Lauksaimniecības departaments.

Latvijā graudu raža varētu būt aptuveni 1,5-1,6 miljoni tonnu, bet rapša raža - aptuveni divi miljoni tonnu.

Šosezon kopumā svarīgākajos graudaugu reģionos ziemāji bija pārziemojuši ļoti labi. Tomēr aprīlī ieilgušā sausuma dēļ bija vērojama graudaugu sējumu dzeltēšana, kā arī kaitēkļu un slimību izplatība. Ziemas rapsis bija slikti pārziemojis, jo ziemas rapša sējumu pārziemošanu ietekmējušas pērnā rudens lietavas un sniega kušanas ūdeņi.

Arī vasarāju sēju pavasarī ietekmēja sausums, jo augsnē bija nepietiekošs mitrums, kas aizkavēja graudaugu attīstību.

"Jūnijā un jūlijā stiprās lietavas un spēcīgais vējš tikai vietām Latvijas teritorijā ir bojājis sējumus, bet pagaidām nevar teikt, ka nelabvēlīgie laika apstākļi ir radījuši nopietnus zaudējumus zemniekiem visā valstī. Ja laika apstākļi būs labvēlīgi, tad jau nākamās nedēļas vidū varētu sākties ziemas rapša novākšana," prognozē ZM Lauksaimniecības departamenta speciālisti.

Latvijas Lauku konsultāciju centra (LLKC) apkopotā informācija par graudaugu ražām liecina, ka šogad varētu ievākt trīs tonnas (t) ziemas rudzu no hektāra (ha), 3,8 t ziemas kviešu no ha, 2,5 t tritikāles no ha, 2,8 t kviešu no ha, 2,2 t miežu no ha, 2,1 t auzu no ha, 0,8 t griķu no ha, 2,5 t ziemas rapša no ha, 1,4 t vasaras rapšu no ha.

ZM Lauksaimniecības departaments norāda, ka, prognozējot graudaugu ražas, pastāv vairāki faktori, kurus nav iespējams prognozēt, - klimatiskie laika apstākļi, valūtu svārstības pasaulē, spekulācijas lauksaimniecības preču tirgos, kā arī politiskie lēmumi.

Jau ziņots, ka ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) paziņoja, ka graudaugu raža pasaulē 2009.gadā būs mazāka par prognozēto, samazinoties ražai dažās galvenajās ražotājvalstīs, taču lielie uzkrājumi nodrošinās piegādi.

Sagaidāms, ka graudaugu raža pasaulē 2009.gadā samazināsies par 3,4% līdz 2,209 miljardiem tonnu, teikts FAO paziņojumā, līdz ar to samazinot iepriekšējo prognozi par 10 miljoniem tonnu.

Kritumu izraisīs ražas un sējumu platību samazināšanās, jo stimulu galveno ražotājvalstu fermeriem atņēma cenu kritums pagājušajā sezonā, norāda FAO.

FAO nāca klajā ar savu ziņojumu par ražas perspektīvām un stāvokli pārtikas jomā pēc tam, kad bagāto valstu līderi G8 samitā Itālijā apņēmās piešķirt 20 miljardus dolāru (10 miljardus latu) triju gadu laikā, lai stimulētu investīcijas nabadzīgāko valstu lauksaimniecībā un cīnītos pret badu.

FAO uzsver, ka galvenās bažas rada pārtikas piegādes drošums jaunattīstības valstīs, kur iekšzemes cenas pārtikai joprojām bija augstas, neraugoties uz starptautisko cenu kraso kritumu kopš kulminācijas sasniegšanas pagājušajā gadā.

Ganā un Nigērā cenas rīsiem, kas ir viens no galvenajiem pārtikas produktiem šajās valstīs, 2009.gada jūnijā bija attiecīgi par 23% un 35% augstākas nekā pirms gada, norāda Romā bāzētā aģentūra.

Kviešu raža pasaulē 2009.gadā kritīsies par 4,2% līdz 655,2 miljoniem tonnu un būs mazliet mazāka par iepriekš prognozētajiem 655,8 miljoniem tonnu, teikts FAO ziņojumā.

Sagaidāms, ka kviešu raža Eiropas Savienībā no 150 miljoniem tonnu 2008.gadā kritīsies līdz 134,7 miljoniem tonnu.

Tiek prognozēts, ka rupjo graudu, arī kukurūzas, raža samazināsies par 4,3% no iepriekš prognozētajiem 1,099 miljardiem līdz 1,093 miljardiem tonnu.

Neraugoties uz ražas samazināšanos, graudaugu piegādes kopapjoms gandrīz nemainīsies un saglabāsies tikpat augstā līmenī kā pagājušajā sezonā, pateicoties lielajiem uzkrājumiem. Sezonas beigās 2010.gadā pasaules graudaugu krājumi samazināsies par 1,32% - līdz 517,2 miljoniem tonnu.

Pasaules labības tirdzniecības apjoms 2009./2010.gada sezonā būs mazāks par 2008./2009.gada sezonas rekordlielo apjomu galvenokārt kviešu importa samazināšanās dēļ, jo vairākas galvenās importētājvalstis Ziemeļāfrikā un Āzijā sagaida kviešu ražas palielināšanos.

Graudu pārstrādes uzņēmuma AS "Rīgas dzirnavnieks" ģenerāldirektors Sandis Jansons informēja, ka šogad graudaugu cenas būs zemākas nekā pērn.

Viņš norāda, ka pagaidām vēl nav zināmas precīzas iepirkuma cenas, jo tās var mainīties ik dienu. To var ietekmēt gan situācija pasaules tirgos, gan laika apstākļi Latvijā. "Rīgas dzirnavnieks" savas iepirkuma cenas publicēs no 26.jūlija.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana