Latvijas tirgos

Šogad rapša rekordražu nebūšot

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
30.07.2009

Šogad rapša rekordražu nebūšot Jau gandrīz nedēļu Zemgales zemnieki kuļ ziemas rapšus un šī gada sezonas tendence liecina, ka rekordražu nebūs, jo no hektāra tiek iekultas no 1,5 līdz 2,5 tonnām rapšu, aģentūru LETA informēja kooperatīvās sabiedrības "Latraps" sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Krauze.

Ja nedēļas sākumā vēl bija grūti prognozēt, kāda būs rapšu kvalitāte un ražība, tad, skatoties nedēļas griezumā, redzams, ka tās noteikti nebūs rekordražas, kā tas bija iepriekšējā gadā.

Patlaban "Latraps" pieņemšanas punktos ievācis 1500 tonnas rapšu. Mitrums piegādātajai produkcijai svārstās robežās no 8% līdz 14%, kas vērtējams kā pozitīvs rādītājs. Zemnieki Kurzemē, Vidzemē un Latgalē pašlaik vēl nogaida, lai sāktu aktīvus kulšanas darbus.

"Latraps" Elejas pirmapstrādes punktā pieņemtas vairāk nekā 1300 tonnas ziemas rapšu, bet ikdienas lietavu dēļ aktīva sezona vēl nav sākusies. Zemnieki ir pilnībā sagatavojušies doties uz laukiem, tiklīdz laika apstākļi to atļaus.

Pretēji ziemas rapšu kulšanas sezonas gausajam sākumam ziemas mieži tiek kulti daudz aktīvāk - pašlaik iekultas jau 1500 tonnas, kas, ņemot vērā faktu, ka ziemas miežu platības Zemgalē ir mazākas nekā rapšu, ir vērtējams pozitīvi. Vidējā ziemas miežu raža šogad ir ap četrām tonnām no hektāra.

"Ar nepacietību gaidām aktīvu sezonu, lai varētu izdarīt precīzākus secinājumus gan par produkcijas apjomu, gan kvalitāti. Kā zināms, ziemas mieži un rapši ir tikai sākums, lielākie produkcijas apjomi vēl tikai priekšā, kad sāksies kviešu kulšana Latvijas laukos," stāstīja Krauze.

Kā aģentūrai LETA norādīja AS "Rīgas dzirnavnieks" tirdzniecības un mārketinga asistente Anete Kauliņa, šai un nākamajai nedēļai pārtikas rudzu cena tiek plānota 60 lati par tonnu. Uzņēmumā graudu pieņemšanai viss ir sagatavots, atliek tikai gaidīt, kad laika apstākļi ļaus sākt rudzu kulšanu.

Kā ziņots, Latvijas Lauku konsultāciju centra apkopotā informācija par graudaugu ražām liecina, ka šogad varētu ievākt trīs tonnas (t) ziemas rudzu no hektāra (ha), 3,8 t ziemas kviešu no ha, 2,5 t tritikāles no ha, 2,8 t kviešu no ha, 2,2 t miežu no ha, 2,1 t auzu no ha, 0,8 t griķu no ha, 2,5 t ziemas rapšu no ha, 1,4 t vasaras rapšu no ha.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana