Latvijas tirgos

"Preiļu siers" atbildējis pārmetumiem. Tomēr problēma jau paliek

Andris Bebrs, AgroPols
03.08.2009

Un tomēr - kāpēc piena iepirkuma cenas Latvijā ir tik zemas?


31. jūlija Latvijas Avīzē publicēta Jāzeps Šņepsta, a/s "Preiļu siers" valdes priekšsēdētāja izsmeļoša atbilde uz iepriekš publicēto visnotaļ sensacionālo ziņu, ka kādai pat mikrobioloģiski kvalitatīva piena piegādei noteikta cena 0 sant. Būtībā maza piena tauku un olbaltumvielu satura dēļ.
Protams, ir vērts ieklausīties uzņēmuma vadītāja teiktajā, tomēr jautājums par piena iepirkuma cenu līmeni un uzņēmuma iepirkuma līgumos iekļautajiem piena satura nosacījumiem rakstā palicis neatbildēts. Tāpat arī nav sajūtams skaidrojums, kādēļ Latvijā vēl joprojām ir zemākā piena iepirkuma cena ES. Fakts, ka būtībā arī bija skandalozas vēsts publicitātes galvenais iemesls. Un pat varbūt ne tik daudz kādas konkrētās saimniecības konkrētais darījums.
Žēl, protams, ka Latvijas pašlaik vadošais (pēc viņa paša vārdiem) piena produktu eksportētājuzņēmums šos jautājumus šoreiz neatbild - tad piena ražotāju sabiedrība varētu gūt priekšstatu par ekonomiski pietiekamu piena iepirkuma cenu līmeni, kurš spēj nodrošināt, ka "...tieši Preiļu rajonā ir visstraujākais un stabilākais slaucamo govju skaita pieaugums".  
Un uzņēmuma vadītājam ir pilnīga taisnība - ja piena ražotājus neapmierina kāda pircēja piedāvātā cena un piegādes noteikumi, viņam ir pilnīgas tiesības meklēt citu pircēju. Kura nosacījumi apmierinātu. Tāda nu reiz tā brīvā tirgus konkurence ir. Un tā arī veicināja straujo piena iepirkuma cenu izaugsmi vēl pirms Latvijas iestāšanās ES. Izaugsmi, kurai  gala produkta tirgus cenu un pārtrādes uzņēmumu efektivitātes pieaugums nav spējis tikt līdzi vēl šodien. 
Atliek vien neapmierinātajiem piena ražotājiem vēl stingrāk pārdomāt iespēju piekļauties kādam no Latvijā strādājošajiem piena ražotāju kooperatīviem. Kas varbūt patiešām veicinās piena ražotāju konsolidāciju un visas Latvijas piena sektora tirgus spēka palielināšanos.
Bet varbūt kādreiz ar līdzīgu korektu argumentāciju Šņepsta kungs atbildē arī šajā rakstā nosauktos neatbildētos jautājumus?  

AgroPols

x

Paroles atgadināšana