Latvijas tirgos

Laikraksts: Gaļas tirgū notiek pārbīdes

LETA, Leta-Nozare
11.10.2009

Gaļas tirgū kopš pērnā gada beigām turpinās apjomu samazinājums, raksta laikraksts "Dienas Bizness". Gaļas ražotāji un pārstrādātāji norāda - konkurences cīņa saasinās un patlaban vairāk nekā iespējama ir vairāku spēlētāju aiziešana no tirgus.


Laikraksts: Gaļas tirgū notiek pārbīdes

Gaļas tirgū kopš pērnā gada beigām turpinās apjomu samazinājums, raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Gaļas ražotāji un pārstrādātāji norāda - konkurences cīņa saasinās un patlaban vairāk nekā iespējama ir vairāku spēlētāju aiziešana no tirgus.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, gaļas iepirkums pārstrādes uzņēmumos turpina sarukt kopš gada sākuma. Šā gada jūlijā un augustā iepirkums tonnās sasniedzis vislielāko kritumu - attiecīgi par 26,6% un 18,4% mazāk nekā gadu iepriekš.

Cūkas kautmasā jūlijā iepirktas pat par 32% mazāk nekā pērn jūlijā, bet augustā - par 25,2% mazāk nekā gadu iepriekš.

Vairāki nozares spēlētāji uzskata, ka ne visi izturēs pieaugošo spriedzi un cīņā par patērētāju nāksies atkāpties no saviem mērķiem. Jau patlaban vairākām kompānijām ir jūtams apgrozāmo naudas līdzekļu trūkums, ko īpaši sajūt eksportētāji, naudu par piegādāto preci saņemot 1,5-6 mēnešus pēc preču piegādes. Tiesa, ne visi ir gatavi atklāti runāt par nozares problēmām, sakot, ka joprojām tirgū ir jūtams pelēkā sektora pieaugums, kas sasniedzis jau 20% un vairāk.

Ražotāji norāda - apjomu samazinājums ir sekas kopējai ekonomiskajai situācijai. SIA "Ulbroka" valdes priekšsēdētājs Aivars Kokts tomēr akcentē - lai gan apjomi ir sarukuši, samazinājums nav lielāks par 15%, salīdzinot ar gadu iepriekš. "Ulbroka" galvenokārt sadarbojas ar mazumtirdzniecības tīkliem, un, iespējams, ka tas ir iemesls, kas ļauj noturēt apjomus, jo iedzīvotāji arvien vairāk maltītes gatavo mājās, līdz ar to pieaug svaigas gaļas realizācija.

Kā liecina Kokta teiktais, kopš vasaras nav problēmas arī ar dažādu subproduktu realizāciju.

To, ka nozarē apjomi nav sarukuši tik ievērojami kā citos sektoros, apliecina Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Bāliņš. Viņš gan pagaidām ir piesardzīgs prognozēs, kas varētu mainīties nākotnē, piebilstot, ka visu noteiks patērētāja maciņš.

Šogad kopējais apgrozījums mazumtirdzniecībā būtiski samazinās, patērētāji izvēlas lētākas preces, un gaļas sektors nav izņēmums.

Kā skaidro AS "Rīgas miesnieks" valdes priekšsēdētājs Juhans Mats, neskatoties uz to, tirgū joprojām ir stabils pieprasījums pēc kvalitatīviem produktiem, piemēram, kā liecina "Nielsen" tirgus pētījumi, kūpināto desu pārdošana ir pieaugusi par 4%.

Tendences liecinot, ka vairāk gatavo mājās, attiecīgi palielinās svaigas maltās gaļas un gaļas pusfabrikātu pārdošana.

Neskatoties uz saspringto situāciju, "Rīgas miesnieka" tirgus daļa turpina palielināties un, atsaucoties uz "Nielsen" pētījumiem, sasniegusi 22,1%, kas ir par diviem procentpunktiem vairāk nekā divus mēnešus iepriekš. Šī tendence apstiprina to, ka daudzi gaļas ražotāji saskaras ar nopietnām problēmām, skaidro "Rīgas miesnieka" vadītājs.

Šādā situācijā vairāku tirgus dalībnieku aiziešana no tirgus ir ļoti iespējama, atzīst Mats, piebilstot, ka "Rīgas miesnieks" ir stabils uzņēmums, kas plāno turpināt attīstīties un nostiprināt savas pozīcijas vēl pārliecinošāk.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana