Latvijas tirgos

"Muižgaļi" vēl risina sava jaunā "Vītolbergu siera" pārdošanas ceļus

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
18.10.2009

"Muižgaļi" vēl risina sava jaunā "Vītolbergu siera" pārdošanas ceļus

Ventspils novada Vārves pagastā zemnieku saimniecībā "Muižgaļi" saražotajam "Vītolbergu sieram" vēl tiek meklēts noieta tirgus, aģentūrai LETA stāstīja saimniecības īpašnieks Andis Vītolbergs.

Divu mēnešu laikā izdevies saražot un nogatavināt divas tonnas puscietā "Vītolbergu siera", kura receptūra izstrādāta, apvienojot pieredzi, kas iegūta pie siera meistariem Holandē un Igaunijā. "Siera nogatavināšana ilgst vismaz sešas nedēļas, kuru laikā katru dienu tas noliktavā jāapgroza, jāuzmana, lai iegūtu garšīgu sieru. Pagaidām saražoto sieru realizējam tiešajā tirdzniecībā, bet tuvākajā laikā būs jādomā par lielākām realizācijas iespējām," sacīja Vītolbergs.

Viņš uzskata, ka nodot sieru veikaliem mazumtirdzniecībā varētu nebūt izdevīgi, jo ar veikala uzcenojumu siers maksās vismaz deviņus vai desmit latus par kilogramu un par šādu cenu cilvēki to nepirks. Saimnieks domā, ka nāksies pašam nomāt un iekārtot nelielu tirdzniecības vietu lielveikalos, lai sieru varētu realizēt. Par "Vītolbergu sieru" interesējušās arī lauku tūrisma saimniecības, kas savu klientu ēdienkartē piedāvā "Vītolbergu sieru".

"Sākoties mācību gadam, mūsu ražotni apmeklēja vietējās skolas skolēni, Skolotāju dienā pie mums bija arī Kuldīgas skolotāji, un rādījām viņiem siera ražošanas procesu, organizējām siera degustāciju. Esam veduši savu sieru arī uz tuvējiem tirgiem, kur tam jau ir savs klientu loks. Taču noliktava pildās ar siera rituļiem, un tuvākajā laikā būs jāmeklē nopietnākas realizācijas iespējas," sacīja Vītolbergs.

Siera ražotnes telpas "Muižgaļos" iekārtotas jau aptuveni pirms pieciem gadiem, izmantojot Eiropas struktūrfondu līdzekļus. Savukārt iekārtās un tehnoloģijās siera ražošanai zemnieki ieguldījuši aptuveni 35 000 eiro (24 600 latus) personīgo līdzekļu.

Saimniecībā ir 80 slaucamas govis, un daļu no piena pārstrādā sierā, bet daļu pārdod piena pārstrādes uzņēmumam "Tukuma piens". Tieši zemās piena iepirkuma cenas ir iemesls, kāpēc saimniecībā nolemts pievērsties siera ražošanai.

"Pārdodot tikai pienu, ir mazas cerības izdzīvot, taču siera ražošana ir gaismas stars tuneļa galā. Tām saimniecībām, kuras savu ražošanu ir modernizējušas, piena iepirkuma cenai jābūt vismaz 20 santīmi, lai varētu strādāt. Pēc tam, kad būs atdoti kredīti, būs zemākas arī ražošanas izmaksas. Pašlaik ar 14 santīmiem par kilogramu piena nekāda saimniekošana nesanāk, tik tikko iespējams savilkt kopā galus," atzīst saimnieks.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana