Latvijas tirgos

Graudu tirgū joprojām nav labības ražotājiem patīkamu ziņu

Daiga Kļanska, Leta-Nozare
05.11.2009

Graudu tirgus realitāte ir skarba - cena turpina samazināties. Ja augustā pārtikas kviešu cenas bija 140 eiro tonnā (98 lati tonnā), tad novembra sākumā vairs tikai 120 eiro tonnā (84 lati tonnā).

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Krauze stāsta, ka visu produkciju realizēt sezonā nav iespējams, daļu tās ir jāpārdod pašlaik vai, radot papildu izmaksas, graudi jāglabā, cerot, ka situācija tirgū uzlabosies, piemēram, 2010.gada sākumā.

"Diemžēl ekonomiskā situācija ir tāda, ka zemnieki nevar ilgstoši gaidīt uz cenu palielināšanos, jo nav garantiju par pozitīvu tirgus attīstības tendenci, līdz ar to mums iepirktā produkcija pakāpeniski jārealizē, lai norēķinātos ar kooperatīva biedriem," atzīst "Latraps" Graudu nodaļas vadītājs Andris Dancis.

"Esam spiesti meklēt aizvien jaunus realizācijas iespējas cerībā atrast labāko cenu. Kopumā tirgus nav apstājies, darījumi turpina notikt, diemžēl cenas ir ļoti zemas. Darbojoties Eiropā, redzam, ka grūtības nav tikai Latvijā, bet arī citos Eiropas uzņēmumos, jo samaksa par piegādāto produkciju mēdz kavēties, tāpat arī kuģu loģistika notiek daudz gausāk un sarežģītāk nekā bija pirms gada," sacīja Krauze.
Piemēram, 31.oktobrī "Latraps" pirmo reizi nosūtījis aptuveni 7000 tonnas Latvijā audzētu pārtikas kviešu uz Itāliju.

Leta-Nozare

x

Paroles atgadināšana