Latvijas tirgos

"SIA Agro Trade Latvija" šogad eksportē laukaugu produkciju par labu cenu

Kristīne Pakalna, SIA 'Konekesko Latvija', AgroPols
06.11.2009

"Šodien katra pārdotā labība tonna gan graudu audzētājiem, gan Latvijas ekonomikai kopumā ir liels ieguvums. Salīdzinot ar pagājušo gadu, eksportētās labības apjoms šogad sarucis par 50 %."Tā Olavs Legzdiņš, SIA „Agro Trade Latvija" valdes loceklis


"SIA Agro Trade Latvija" šogad eksportē laukaugu produkciju par labu cenu

Pēdējā mēneša laikā SIA Agro Trade Latvija ārvalstu tirgos pārdevusi 51 410 tonnas labības, vairāk kā 7 miljonu eiro vērtībā. (Pārvēršot to naudā par tonnu, sanāk 140 EUR/t. Laba cena šogad, vai ne? - Red.piezīme) Savukārt rapša realizācija oktobrī bija 12 707 tonnas, kas nauda izteiksmē veido eksportu vairāk nekā 3 miljonu eiro apjomā (kas arī nav sliktākā cena - 240 EUR?t. Red.piezīme). Kopumā oktobra mēnesī uzņēmums piekrāvis 9 kuģu kravas ar eksporta graudiem ārvalstu klientiem.

Kā atzīst SIA „Agro Trade Latvija" valdes loceklis Olavs Legzdiņš, uzņēmuma oktobra eksporta apjoms ir būtisks sasniegums, jo šogad ārvalstu tirgos grūti atrast pircēju. "Šodien katra pārdotā labība tonna gan graudu audzētājiem, gan Latvijas ekonomikai kopumā ir liels ieguvums. Salīdzinot ar pagājušo gadu, eksportētās labības apjoms šogad sarucis par 50 %. Tuvākajos mēnešos globālajos tirgos varētu būt pieprasījums tikai pēc 1- 2 miljoniem tonnu augstās klases kviešiem. Taču pasaulē kopumā piedāvājums ir vismaz piecas reizes lielāks. Turklāt ne visa labība jau ir parādījusies tirgū. Tūlīt tirgū ienāks Kazahstānas kvieši (kopievākums 5,7 miljoni tonnu vairāk kā pērn). Tradicionāli augstas kvalitātes kvieši būs Austrālijai un Argentīnai. Arī tie vēlēsies pārdot savu ražu. Pasaules labības eksporta bilances pārpalikums uz pārdošanas sezonas beigām (2010.gada jūnijs) varētu sasniegt 50 miljonus tonnu. Tā gan ir tikai prognoze, un šie cipari var mainīties, jo labība visur pasaulē vēl nav nokulta. Baltijā vēl 500 000 līdz 800 000 tonnas pārtikas kviešu gaida pircēju. Tāpēc kopā ar saviem klientiem priecājamies par uzņēmuma veiksmi", saka O.Legzdiņš.

Šogad Agro Trade Latvija ir nopirkusi un norēķinājusies ar piegādātājiem par vairāk kā 200 000 tonnām graudu un rapša. Plānots, ka līdz gada beigām kopējais uzņēmuma nodrošinātais graudu un rapša eksports sasniegs 150 000 tonnas.

SIA Agro Trade Latvija ir Somijas koncerna Konekesko meitas uzņēmums, kas savu darbību sāka 2008.gada septembrī. Līdz 2008. gada septembrim SIA Agro Trade Latvija strādāja kā Konekesko struktūrvienība - Laukkopības un graudu nodaļa. SIA "Agro Trade Latvija" nodarbojas ar graudu iepirkuma un augu aizsardzības līdzekļu tirdzniecību. Pērn uzņēmuma graudu un eļļas kultūras eksports uz ES un vēl citām trīs pasaules valstīm bija 41 949 688 latu apjomā.

AgroPols

x

Paroles atgadināšana