Citas ziņas sadaļā
"Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības
Iecienītajam konditorejas zīmolam "Staburadze" jauna vizuālā identitāte
"Laima" piedalās lielākajā Krievijas pārtikas un dzērienu izstādē
"Maxima Latvija" par 50% samazina gurķu importu, dodot priekšroku vietējai produkcijai
Aldaru ieguldījums novērtēts
Eksotiskie augļi mūsu veikalos
BIOR pētījumi par Latvijas iedzīvotāju pārtikas patēriņu
"Latvijas balzama" alkoholisko dzērienu ražošanai iepirkto dabīgo izejvielu daudzums divu gadu laikā audzis par 30%
"Orkla Confectionery&Snacks Latvija" veiks daudzmiljonu eiro investīcijas jaunas ražotnes būvniecībā
Krievijas tirgus, šprotes, zemas algas - trīs nepatiesi mīti par eksportu
Latvijas tirgosVeiksmīgi noslēgusies pārtikas izstāde Riga Food 2011Inese Libere, Izstāžu rīkotājsabiedrība BT1
14.09.2011 10. septembrī Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā veiksmīgi noslēdzās četras dienas ilgusī starptautiskā pārtikas izstāde Riga Food 2011, kas šogad pulcēja 582 dalībniekus no 40 valstīm. Izstādi apmeklēja 35 010 interesenti. Šogad izstādē bija arī 12 valstu nacionālie kopstendi Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Gruzijas, Itālijas, Moldovas, Čehijas, Bulgārijas, Kanādas, Francijas un Polijas.
To, cik pārtikas ražošanas nozare ir nozīmīga Latvijas tautsaimniecībai, apliecina dati, ka 2011. gada 1. pusgadā Latvija pārtikas un lauksaimniecības produktus eksportēja par 58 miljoniem latu vai 17% vairāk nekā 2010. gada 1. pusgadā un par 107 miljoniem latu vai 36% vairāk nekā 2009. gada 1. pusgadā. Līdz ar to pārtikas un lauksaimniecības produktu nozare ir ierindojusies trešajā vietā starp nozīmīgākajām Latvijas eksporta nozarēm. Ir ļoti būtiski, ka regulāri notiek tādas izstādes kā RigaFood, kurās mūsu ražotājiem ir iespēja atrast jaunus sadarbības partnerus un noieta tirgus gan Latvijā, gan Eiropas Savienībā, gan trešajās valstīs, uzsver zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.
Izstādes projekta vadītājs Rolands Nežborts ir gandarīts gan par izstādes apjoma pieaugumu, gan izstādes kvalitatīvo attīstību un atzinīgi novērtē izstādes dalībnieku veikumu: Salīdzinot ar pagājušo gadu, izstādes dalībnieku skaits šogad pieaudzis par 8%, apmeklētāju par aptuveni 6%. Tā ir laba zīme, ka nozare attīstās. Esmu saņēmis neskaitāmus apliecinājumus no dalībniekiem, ka izstādē iegūti jauni sadarbības partneri, plānoti jauni kopprojekti un iegūtas produktu attīstībai ļoti noderīgas atsauksmes no klientiem. Liela daļa izstādes dalībnieku gan no Latvijas, gan ārvalstīm jau pieteikušies dalībai 2012. gada izstādē, turklāt ar plašākiem stendiem, un tas ir lielisks apliecinājums izstādes pozitīvajam rezultātam. Liels paldies ikvienam izstādes dalībniekam, sadarbības partnerim un apmeklētājam! Tiksimies nākamajos pārtikas nozares svētkos izstādē Riga Food 2012! Izstādes skaitliskie rādītājiIzstādē Riga Food 2011 piedalījās 582 kompānijas, no kurām 47% jeb 275 bija Latvijas ražotāji, 171 jeb 30% dalībnieki bija ārvalstu firmas, bet pārējie 136 jeb 23% bija importētāji no Latvijas. Izstādes ekspozīciju veidoja desmit tematiskas sadaļas. Visplašāk pārstāvēta bija vispārējo pārtikas produktu sadaļa Riga Food Regular Expo kopā 403 uzņēmumi. * Alkoholisko un bezalkoholisko dzērienu sadaļu Riga Food Drinks veidoja 91 firmu piedāvājums. Plaši pārstāvēta bija pārtikas pārstrādes un ražošanas iekārtu, izejvielu, garšvielu un pārtikas piedevu sadaļa Riga Food Technology and Ingredients, kurā bija 79 dalībfirmas. Sabiedriskās ēdināšanas un tirdzniecības iekārtu un aprīkojuma sadaļā Riga Food Catering and Retail Tech piedalījās 52 dalībnieki, iepakojuma sadaļā Riga Food Printing and Packing Tech 44 dalībnieki, viesnīcu aprīkojuma sadaļā Riga Food Hotel Expo 22 dalībnieki, sadaļā Riga Food Clean Expo 25 dalībnieki. Izstādes sadaļā Riga Food Speciality, kas piedāvā veselīgus un funkcionālus pārtikas produktus, piedalījās 14 ražotāji un četri importētāji no Latvijas, kā arī astoņi ārvalstu uzņēmumi. Citus pakalpojumus un produktus piedāvāja 104 uzņēmumi. Sadaļā Riga Food Innovation piedalījās 35 uzņēmumi, izglītības iestādes, zinātniskie institūti un valsts iestādes. Savukārt delikatešu un izmeklēto dzērienu sadaļā Riga Food Gourmet varēja iepazīties ar 18 uzņēmumu piedāvājumu. * Vairāki uzņēmumi ar savu piedāvājumu piedalījās vairākās izstādes sadaļās, tāpēc kompāniju sadalījums pa tematiskajām sadaļām summā neveido izstādes dalībnieku kopskaitu.
Izstādi atklāj Latvijas un Lietuvas zemkopības ministri, Valsts prezidents sūta apsveikumu Izstādes Riga Food atklāšanas ceremonijā piedalījās Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Lietuvas zemkopības ministrs Kazis Starkevičs (Kazys Starkevičius), Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 ģenerāldirektors Viesturs Tīle un projekta Riga Food 2011 vadītājs Rolands Nežborts. Atklāšanas ceremonijā tika uzsvērta Riga Food nozīme pārtikas nozares attīstības veicināšanā un starpvalstu sadarbības sekmēšanā. Lietuvas zemkopības ministrs Kazis Starkevičs izstādes atklāšanā uzsvēra gan politiskās, gan ekonomiskās sadarbības lielo ietekmi uz lauksaimniecības attīstību un atzina, ka izstāde ir laba vieta, kur diskutēt par sadarbības formām. Viņā arī norādīja, ka izstāde ir gan nozīmīgi svētki visiem nozarē strādājošiem, gan stiprina sadarbības perspektīvas.
Izstādes rīkotāji, dalībnieki un apmeklētāji saņēma arī Valsts prezidenta Andra Bērziņa apsveikumu. Viņš apsveikumā pauda prieku, ka izstāde ir apliecinājums tam, ka pārtikas rūpniecība un tirdzniecība, ēdināšanas un viesnīcu pakalpojumi ir nozīmīga Latvijas tautsaimniecības sastāvdaļa, kura, pārvarot krīzes sekas, pakāpeniski un mērķtiecīgi atgriežas izaugsmes virzienā. Viņš uzslavēja gan izstādes organizatoru iniciatīvu, gan dalībnieku atsaucību, kas kopīgi rada iespēju iepazīties ar jaunumiem pārtikas nozarē, dalīties ar vērtīgo pieredzi, iegūt jaunus kontaktus un veicināt uzņēmu attīstību un vēlēja visiem veiksmi! Semināri profesionāļiem un biznesu veicinoši pasākumi Izstādē bija ļoti plaša semināru programma pārtikas nozares profesionāļiem un uzņēmējiem par pārtikas tehnoloģijām un inovācijām pārtikas nozarē , ko organizēja Latvijas Tehnoloģiskais centrs, Zemkopības ministrija, Latvijas Ārstu biedrība, kā arī vairāki nozares uzņēmumi. Latvijas Tehnoloģiskais centrs organizēja brokerpasākumu, kurā piedalījās uzņēmumu, zinātnisko iestāžu un tehnoloģisko centru pārstāvji no Latvijas, Lietuvas, Polijas, Somijas, Dānijas un Itālijas un pārrunāja jaunu projektu un sadarbības iespējas. Tāpat izstādē notika Latvijas pārtikas nozares specifikai veltīts starptautisks seminārs Latvijas pārtikas nozare starptautiskajā tirgū. Pasākumā ieskatu par Latvijas pārtikas nozares struktūru un apjomiem, importu, eksportu un nozares jaunumiem sniedza pārstāvji no LR Zemkopības ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Latvijas Lauksaimniecības universitātes un LR Patentu valdes. Seminārā piedalījās klausītāji no Spānijas, Itālijas, Beļģijas, Nīderlandes, Francijas, Vācijas, Lielbritānijas, Somijas, Dānijas, Polijas, Bulgārijas, Ungārijas un Latvijas. Tāpat notika semināri par dārzeņu nekaitīgumu un nozīmi ikdienas uzturā, pārtikas produktu marķēšanas jaunajām prasībā, kā arī jaunāko produktu prezentācijas. Gan izstādes apmeklētāji, gan arī dalībnieki un valsts amatpersonas atzinīgi novērtēja daudzo semināru nozīmi un devumu. Pārtikas inovācijas izstādē Ik gadu izstādē piedalās pārtikas inovācijas procesos iesaistītās organizācijas un to pārstāvji, atspoguļojot visu produkta izstrādes procesu un rīkojot pārtikas inovācijas pasākumus, kas ir interesanti un noderīgi esošajiem un topošajiem uzņēmējiem un nozares profesionāļiem. Šogad Latvijas Tehnoloģiskais centrs veidoja zinātnes un inovāciju stendu Inovācija pārtikai un Animācijas stendu, kur bija pieejama aizraujoša un izglītojoša programma. Noskaidroja un sumināja labākos konditorus, pavārus un bārmeņus Izstādē Riga Food ik gadu satiekas pārtikas un dzērienu nozares profesionāļi, labākie pavāri, konditori un bārmeņi, lai mērotos profesionalitātē, izveicībā un oriģinalitātē un cīnītos par galvenajām balvām konkursos. Lai iepazīstinātu ar daudzveidīgajiem Latvijas konditorejas uzņēmumiem un to lieliskākajiem izstrādājumiem, izstādes laikā notika konditorejas uzņēmumu konkurss ''Gada konditorejas uzņēmums 2011'', kurā par uzvarētāju kļuva konditorejas uzņēmums ''Ogres Prestižs'' un tā konditore Marika Bērziņa. 2.vietu ieguva 'Kaļķu Vārti', bet 3.vietu - SIA Staburadzes konditoreja. Konkursā piedalījās 12 Latvijas uzņēmumi, prezentējot torti un sāļos konditorejas izstrādājumus. Pirmo reizi izstādes Riga Food laikā sacentās arī vīnziņi - 8. septembrī notika 2011. gada Latvijas Vīnziņu konkursa fināls, kura dalībnieki sacentās dzirkstošā vīna pasniegšanā, stipro alkoholisko dzērienu un vīnu aklajā degustācijā, meklēja kļūdas dzērienu kartē, kā arī sniedza rekomendācijas ēdienu un dzērienu saderībā. Par konkursa uzvarētāju kļuva Ronalds Pētersons, kas pārstāv Tallink Hotel Rīga restorānu, 2. vietu ieņēma viņa kolēģis Zigmārs Kalniņš, savukārt 3. vietu - Kaspars Vēzītis, kurš dēvē sevi par neatkarīgo vīna ekspertu un pārstāv alkoholisko dzērienu izplatītāju "Skorpions. 9. septembrī notika konkurss Latvijas 2011. gada pavārs, kur pavāri demonstrēja savas prasmes un izdomu, gatavojot aukstās uzkodas no svaigas reņģes filejas un āboliem un pamatēdienu no truša, izmantojot arī topinambūru un spinātus . Finālsacensībās astoņu pretendentu konkurencē gada labākā pavāra goda titulu, Pavāru kluba prēmiju Ls 500 apmērā un Reaton ceļojošo Zelta pavārnīcu un citas vērtīgas balvas ieguva Jānis Rozenbergs (SIA Ademona, restorāns Kaļķu vārti), otro vietu Juris Dukaļskis (SIA Ademona», restorāns Kaļķu vārti), trešo vietu Māris Astičs (Royal Square Holel restorāns Desiderata). Šogad pirmo reizi notika konkurss jaunajiem pavāriem Latvjas Pavārzellis 2011. Pirmo vietu konkursā un "Pavāru kluba" prēmiju Ls 200 apmērā ieguva Dzintars Zariņš (Restorānu servisa skola un SIA Hotel Bergs), otro vietu ieguva Artūrs Maskalis (restorāns Kaļķu vārti), trešo vietu Artjoms Černorižs (restorāns Palete). Lai radītu jaunus, oriģinālus un interesantus karstos kokteiļus, notika bārmeņu konkurss Ziemas kokteilis, kurā 1. vietu ieguva Lauris Leitis (Osiris), 2. vietu Artis Vārpiņš (Illy Cafe), 3. vietu Uldis Vīksniņš (BBārs). Savukārt bārmeņu sacensībās De Kuyper Latvia Cup 2011 tika noskaidrots labākais bārmenis kategorijā flair. Konkursā piedalījās 8 labākie Latvijas flair bārmeņi, kuri savas iemaņas demonstrēja gan working, gan exibition flair tehnikā. Sīvā cīņā par uzvarētāju kļuva Ivars Rutkovskis jeb Biezpiens, 2.vietā Stasis Jonāns, 3.vietā Mārtiņš Rozenvalds jeb Rozīne. Latvijā ražotās pārtikas kvalitātes konkursa rezultāti Šogad izstādes laikā notika izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursi maizes kategorijā, kā arī medus, biezpiena, sviesta un kefīra kategorijās. Uzvarētāji saņēma diplomus un medaļas. Par labāko Latvijā ražoto kefīru (ar tauku saturu 2,5%) izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursā šogad tika atzīts AS Valmieras piens kefīrs (meistars Aina Birnbauma), 2. vietu ieguva AS Rīgas piena kombināts (meistars Everita Lāce), savukārt 3. vietu - AS Latgales piens (meistars Olga Ivanova). Šogad konkursā piedalījās pieci uzņēmumi. Par labāko biezpiena (ar tauku saturu 9%) ražotāju tika atzīts AS Rīgas piena kombināts un biezpiena meistare Tatjana Kukaine, kas saņēma Riga Food 2011 zelta medaļu, savukārt 2.vietu un sudraba medaļu saņēma AS Latgales piens (biezpiena meistare Irēna Veidiņa), 3.vietu un bronzas medaļu AS Smiltenes piens (biezpiena meistare Maija Bērziņa). Biezpiena konkursā piedalījās astoņi uzņēmumi. Par labāko sviesta (ar piena tauku saturu, kas nav mazāks par 80%, bet nepārsniedz 90%) ražotāju tika atzīts SIA Rīgas piensaimnieks (sviesta meistare Natālija Ozola), 2.vietu ieguva AS Valmieras piens (sviesta meistare Emīlija Lapa), savukārt 3. vietu AS Krāslavas piens (sviesta meistare Svetlana Račicka). Par labākā sviesta ražotāja titulu šogad sacentās seši uzņēmumi. Šogad konkursā Garšīgākais Latvijas medus 2011 piedalījās 132 biškopji no visas Latvijas. Konkursā Garšīgākais Latvijas medus 2011 1. vietu ieguva biškope Aiga Ķenģe no Amatas novada, 2 . vietu Vija Tetere no Vecpiebalgas novada, 3. vietu Laima Skrabe no Vecpiebalgas novada. Savukārt maizes kvalitātes konkursā tika noskaidrots, cik kvalitatīvu maizi ražo Latvijā. Konkursā kopā tika vērtēti 45 paraugi no 15 maizes ceptuvēm. Pēc žūrijas vērtējuma zelta diplomi un medaļas par izcilu maizes kvalitāti tika piešķirti 15 maizes paraugiem, sudraba diplomi un medaļas par ļoti labu kvalitāti - 23 maizes paraugiem, savukārt bronzas diplomi un medaļas par labu kvalitāti 6 maizes paraugiem. Konkursā piedalījās AS Hanzas Maiznīcas, SIA Fazer Maiznīcas, SIA Iļģuciema maiznīca konditoreja, SIA Dona, SIA Lāči, SIA Saldus maiznieks, AS LPB Priekules maizes ceptuve, SIA Baltās Naktis, SIA N.Bomja maiznīca Lielezers, AS Balvu maiznieks, SIA Maiznīca Flora, SIA Kuldīgas RPB Maizes ceptuve, SIA Madonas patērētāju biedrība ražotne Madonas maiznieks, AS Roga-Agro un ZS Jaunkalēji.
Apbalvoti Zaļās karotītes produktu parāde 2011 laureāti Šogad otro reizi notika pārtikas produktu konkurss, kuru organizēja Kvalitatīvs produkts. Latvija jeb Zaļā karotīte. Izstādes Riga Food 2011 oficiālās atklāšanas ceremonijas laikā tika paziņoti uzvarētāji un pasniegtas medaļas 4 nominācijās.
17. starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde Riga Food 2012 notiks 2012. gadā no 5. līdz 8. septembrim. Izstādi rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1. |