Citas ziņas sadaļā
"Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības
Iecienītajam konditorejas zīmolam "Staburadze" jauna vizuālā identitāte
"Laima" piedalās lielākajā Krievijas pārtikas un dzērienu izstādē
"Maxima Latvija" par 50% samazina gurķu importu, dodot priekšroku vietējai produkcijai
Aldaru ieguldījums novērtēts
Eksotiskie augļi mūsu veikalos
BIOR pētījumi par Latvijas iedzīvotāju pārtikas patēriņu
"Latvijas balzama" alkoholisko dzērienu ražošanai iepirkto dabīgo izejvielu daudzums divu gadu laikā audzis par 30%
"Orkla Confectionery&Snacks Latvija" veiks daudzmiljonu eiro investīcijas jaunas ražotnes būvniecībā
Krievijas tirgus, šprotes, zemas algas - trīs nepatiesi mīti par eksportu
Latvijas tirgosGraudaugus ikdienas uzturā iekļauj tikai puse māmiņuAnita Berķe, A/s "Rīgas Dzirnavnieks"
14.03.2012 Saskaņā ar AS Rīgas Dzirnavnieks un Māmiņu klubs veikto aptauju, tikai 56% māmiņu ikdienas ēdienkartē bērniem un ģimenei kopumā iekļauj graudaugus, kas ir nozīmīgākā produktu grupa uztura piramīdā. No aptaujātajām respondentiem 33% atzina, ka graudaugus ikdienas ēdienkartē iekļauj ik pāris dienas, savukārt 10% - tikai aptuveni reizi nedēļā. Uztura speciālisti uzskata, ka bērniem veselības nolūkos ikdienas uzturā graudaugus būtu jālieto daudz vairāk un biežāk, nekā liecina aptaujas rezultāti. Kopumā aptaujā piedalījās 403 respondentes māmiņas ar bērniem. Uztura speciālists: ikdienas uzturā graudaugus lietojam par maz Graudaugi ir nozīmīgākā pārtikas produktu grupa, kas atrodas Uztura piramīdas pamatā un proporcionāli sastāda 50% no kopējā ikdienas pārtikas groza. Andis Brēmanis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs: Fakts, ka tikai nedaudz vairāk kā puse māmiņas ikdienas ēdienkartē regulāri iekļauj graudaugus, liecina par nepietiekamu graudaugu lietošanu. Taču tieši ar graudaugu produktiem jāuzņem vidēji puse no dienā nepieciešamās enerģijas, jo tie ir pilnvērtīgs ogļhidrātu avots. Tāpat graudaugi dod zināmu artavu olbaltumvielu apgādē, ir vērtīgs vitamīnu un minerālvielu avots, kā arī satur daudz šķiedrvielas, kas savukārt veicina gremošanas procesu. Jāņem vērā, ka galvenais priekšnosacījums veselīgam uzturam ir daudzveidība. Proti, ēst var visu, taču sabalansējot proporcionāli Uztura piramīdas likumiem. Diētas ārsts arī norāda, ka graudaugu produktiem ir arī zems tauku saturs, tādēļ lielais šķiedrvielu daudzums graudaugu produktos ļauj izjust sāta sajūtu, uzņemot mazāku kaloriju daudzumu. Turklāt, lietojot ikdienas uzturā pilngraudu izstrādājumus, piemēram, rudzu maizi vai auzu pārslu biezputru kā daļu no veselīgas ēdienkartes, ir iespējams izsargāties no daudzām hroniskām saslimšanām.
Anita Berķe, AS Rīgas Dzirnavnieks pārstāve: 96% no visām aptaujātajām māmiņām ar bērniem atzina, ka visbiežāk no graudaugiem pagatavotais ēdiens ir putras. Savā ziņā tas izskaidro, kādēļ graudaugu ēdienus ikdienas uzturā lieto nepietiekami jo tos pagatavo vienveidīgi, galvenokārt kā putras. Tajā pašā laikā ir pieejami vairāk nekā 10 graudaugu veidi, no kuriem var pagatavot ļoti dažādus ēdienus. Piemēram, gada sākumā organizētajā graudaugu ēdienu recepšu konkursā māmiņas no visas Latvijas radīja vairāk nekā 150 dažādas, oriģinālas ēdienu receptes. Tātad māmiņām un sabiedrībai kopumā ir jāskaidro ne vien par graudaugu nozīmi ikdienas ēdienkartē, bet arī par to, cik daudz un dažādos veidos graudaugus iespējams pagatavot. Šā gada janvārī organizētā AS "Rīgas Dzirnavnieks" un "Māmiņu klubs" konkursa mērķis bija lauzt stereotipu par biezputrām kā vienīgo graudaugu pārslu ēdienu un mudināt dalīties radošos padomos un receptēs, kā līdzās tradicionālai un klasiskai vērtībai kā putra uzdrošināties pagatavot pat latviskus suši un citus netradicionālus un interesantus ēdienus no graudaugiem. Kopumā konkursā tika iesūtītas vairāk nekā 150 dažādas graudaugu ēdienu receptes, kurās izmantots kāds no deviņiem "Herkuless" graudaugu pārslu veidiem. A/s "Rīgas Dzirnavnieks" |