Citas ziņas sadaļā
"Rīgas Dzirnavnieks" auzu audzēšanas programmā šogad piedalīsies 30 zemnieku saimniecības
Iecienītajam konditorejas zīmolam "Staburadze" jauna vizuālā identitāte
"Laima" piedalās lielākajā Krievijas pārtikas un dzērienu izstādē
"Maxima Latvija" par 50% samazina gurķu importu, dodot priekšroku vietējai produkcijai
Aldaru ieguldījums novērtēts
Eksotiskie augļi mūsu veikalos
BIOR pētījumi par Latvijas iedzīvotāju pārtikas patēriņu
"Latvijas balzama" alkoholisko dzērienu ražošanai iepirkto dabīgo izejvielu daudzums divu gadu laikā audzis par 30%
"Orkla Confectionery&Snacks Latvija" veiks daudzmiljonu eiro investīcijas jaunas ražotnes būvniecībā
Krievijas tirgus, šprotes, zemas algas - trīs nepatiesi mīti par eksportu
Latvijas tirgosNoteikts labākais Latvijā ražotais piens, krējums un siersIlze Stebera, Izstāžu rīkotājsabiedrība BT1
06.09.2012 Kooperatīvā sabiedrība Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS) sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1 organizēja Latvijā ražoto augstas kvalitātes piena produktu konkursu, kura uzvarētāji tika apbalvoti starptautiskās pārtikas izstādes Riga Food 2012 atklāšanas ceremonijā 5. septembrī Ķīpsalā. Kooperatīvā sabiedrība Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS) sadarbībā ar Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību BT 1 organizēja Latvijā ražoto augstas kvalitātes piena produktu konkursu, kura uzvarētāji tika apbalvoti starptautiskās pārtikas izstādes Riga Food 2012 atklāšanas ceremonijā 5. septembrī Ķīpsalā. Šogad konkurss notika piecām piena produktu grupām pasterizētam pienam, skābajam krējumam, nenogatavinātam saldpiena sieram, kā arī Krievijas un Holandes tipu puscietajiem sieriem. Konkursā piedalījās 12 piena pārstrādes uzņēmumi ar 35 paraugiem. Pasterizētā piena konkursā tika noteikts labākais Latvijā ražotais pasterizētais piens ar tauku saturu 2,02,9%. 1.vietu, starptautiskās izstādes Riga Food 2012 zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un atzinības rakstu saņēma AS Latgales piens par pienu ar tauku saturu 2,0% (meistars Olga Ivanova). 2.vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un atzinības rakstu saņēma AS Tukuma piens par pienu ar tauku saturu 2,0 % (meistars Agita Vāne). 3.vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un atzinības rakstu saņēma AS Lazdonas piensaimnieks par pienu ar tauku saturu 2,5% (meistars Dzidra Žerbiņa). Skābā krējuma konkursā tika noteikts labākais Latvijā ražotais skābais krējums ar tauku saturu 25%. 1.vietu, zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un atzinības rakstu saņēma AS Valmieras piens (meistars Aina Birnbauma). 2.vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un atzinības rakstu saņēma PKS Straupe (meistars Gunta Tetere). 3.vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un a tzinības rakstu saņēma AS Lazdonas piensaimnieks (meistars Dzidra Žerbiņa). Savukārt siera konkursā par Riga Food medaļām cīnījās piensaimnieki, kas ražo nogatavinātus Krievijas un Holandes tipa puscietos sierus. Holandes tipa puscieto sieru kategorijā 1.vietu, zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un atzinības rakstu saņēma AS Smiltenes piens par nogatavināto puscieto Holandes sieru ar tauku saturu 45% (meistars Vita Puriņa). 2.vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un atzinības rakstu saņēma AS Trikātas siers par nogatavinātu puscieto sieru Trikantālers ar amoliņu 45% (meistars Renārs Tumens). 3.vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un atzinības rakstu saņēma AS Cesvaines piens par nogatavinātu puscieto Holandes sieru ar tauku saturu 45% (meistars Raimonds Līcītis). Savukārt Krievijas tipa puscieto sieru kategorijā 1.vietu, zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un atzinības rakstu saņēma AS Smiltenes piens par nogatavinātu puscieto Krievijas sieru ar tauku saturu 50% (meistars Gundega Balode).2.vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un atzinības rakstu saņēma AS Cesvaines piens par nogatavinātu puscieto Krievijas sieru ar tauku saturu 50% (meistars Mārīte Zadorožnaja). 3.vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un atzinības rakstu saņēma AS Trikātas siers par nogatavinātu puscieto sieru Premium ar tauku saturu 50% (meistars Renārs Tumens.) Šogad notika arī nenogatavinātā saldpiena siera konkurss, kurā varēja pieteikt visu veidu nenogatavinātos saldpiena sierus, izņemot kūpinātos. Šajā grupā neietilpa uz biezpiena bāzes gatavoti svaigie sieri, termizētie un kausētie produkti. Šajā konkursā 1.vietu, zelta medaļu, naudas prēmiju Ls 70 un atzinības rakstu ieguva AS Valmieras piens (meistars Baiba Ostašova). 2.vietu, sudraba medaļu, naudas prēmiju Ls 50 un atzinības rakstu saņēma AS Latgales piens (meistars Irēna Veidiņa), savukārt 3.vietu, bronzas medaļu, naudas prēmiju Ls 30 un atzinības rakstu saņēma SIA Elpa (meistars Lotars Rudītis). Konkursa uzvarētājus sveica zemkopības ministre Laimdota Straujuma, Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks un Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības BT 1 ģenerāldirektors Viesturs Tīle. Kā uzsver LPCS valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks, jau tradicionāli visi iesniegtie produktu paraugi tika vērtēti un baudīti ļoti skrupulozi. Pirms sensorās vērtēšanas produktus gan ķīmiski, gan mikrobiologiski testēja Valsts zinātnitniskā institūta Bior laboratorijās. Tikai pēc testēšanas rezultātu saņemšanas, autoritatīva žūrija vērtēja to garšu, smaržu, konsistenci u.c. īpašības. Produktu testēšanas un vērtēšanas rezultāti liecina, ka Latvijā ražotie un konkursam iesniegtie piena produkti ir augstas kvalitātes un dabīgas izcelsmes, tie izgatavoti no īsta piena. Pamatā produkta vietu noteica viena vai divu punktu starpība. Ar pārliecību varu apgalvot, ka mūsu zemē ražotie piena produkti atbilst visiem noteiktajien standartiem un prasībam, par ko liecina arī eksporta apjoma stabils kāpums pēdējā gada laikā. |