Latvijas tirgos

"Maxima": Krievijas tirgum paredzēto lētāko Lietuvas piena produktu Latvijā nav

Ingrīda Mičāne, Nac.ag. LETA
22.10.2013

Krievijas tirgum saražotie Lietuvas piena produkti, kas patlaban ar ievērojamu atlaidi tiek tirgoti Lietuvā "Maxima" veikalos, Latvijas tirgū nav ievesti un "Maxima Latvija" veikalos nav nopērkami, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja veikalu tīkla Zīmola un komunikāciju departamenta direktore Viktorija Gulbe.

"Esam informēti par situāciju saistībā ar piena pārstrādes uzņēmumiem Lietuvā, kā arī par to, ka šie uzņēmumi visu produkciju realizē Lietuvas tirgū. Patlaban konkrētu piedāvājumu pārdot minēto piena pārstrādes uzņēmumu produkciju Latvijā neesam saņēmuši," sacīja Gulbe.

Viņa arī atzina, ka Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumu ražotās produkcijas cenas "Maxima" veikalos nav mainījušās.

Kā ziņo Lietuvas prese, kopš pagājušās nedēļas "Maxima" veikalos visā Lietuvā ar 20-30% atlaidi nonākusi lielākā daļa no Krievijas tirgum paredzētās produkcijas, kuru patlaban nav iespējams eksportēt Krievijas noteiktā aizlieguma dēļ. Par produkcijas realizāciju ar veikalu tīklu vienojās divi lielākie Lietuvas ražotāji - "Vilkyskiu pienine" un "Pieno zvaigzdes". Tirdzniecībā nonācis Krievijas tirgum paredzētais kefīrs, krējums, biezpiens un jogurts - kopumā apmēram 30 dažādu zīmolu produkti.

Tikmēr situācija ar piena produkcija daļēju ievešanas aizliegumu Krievijā nav mainījusies. Kā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta pārstāve Jurgita Savickaite, uz robežas joprojām noteikts minēto piena pārstrādes uzņēmumu produkcijas importa aizliegums. Lietuvā šodien ieradušies trīs Krievijas eksperti, lai iepazītos ar situāciju piena pārstrādes nozarē. Kamēr vizīte nav noslēgusies, oficiāls viedoklis par sarunām netiks sniegts, sacīja Savickaite.

Tikmēr Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis jau iepriekš norādīja, ka dienesta inspektori pastiprināti uzraudzīs, vai tirdzniecībā neparādās aizdomīgi daudz Lietuvas piena produkcijas par pazeminātām cenām, par šādu informāciju ziņojot attiecīgām Latvijas institūcijām. Līdz šim pārbaudītajos Lietuvas izcelsmes piena produktos mikrobioloģiskās normas nav pārkāptas un nav konstatēti patogēnie mikroorganismi. Tāpat pārbaužu laikā tika veiktas marķējuma pārbaudes, kuru laikā neatbilstības netika konstatētas.

Kā ziņots, no 7. oktobra Krievija noteikusi daļēju Lietuvas piena produktu ievešanas aizliegumu, skaidrojot to ar produkcijas neatbilstību Krievijas noteiktajiem mikrobioloģiskajiem un sanitāri ķīmiskajiem rādītājiem, taču nekādus oficiālus paskaidrojumus Lietuva nebija saņēmusi. Krievijas galvenais sanitārais ārsts informējis, ka Krievijas sanitārajiem standartiem neatbilstot Lietuvas piena pārstrādes kompānijas "Pieno žvaigždes", "Rokiškio pienas" un "Šilutes rambynas". Savukārt tieši pirms mēneša Krievija sāka detalizēti pārbaudīt kravas, kuru sūtītājvalsts ir Lietuva, sagādājot finansiālus zaudējumus Lietuvas kravu pārvadātājiem un loģistikas uzņēmumiem, bet nesniedzot nekādus oficiālus paskaidrojumus par savu rīcību. Kopš 10. oktobra pastiprinātais pārbaužu režīms ar prezidenta Vladimira Putina rīkojumu atcelts.

Analītiķi uzskata, ka Krievijas spiedienam pret Lietuvu ir politiski iemesli - Lietuvas prezidentūra Eiropas Savienībā, ES Austrumu partnerības programma un novembrī Viļņā gaidāmais ES samits, kurā varētu tikt parakstīts asociācijas un brīvās tirdzniecības līgums starp ES un Ukrainu.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana