Latvijas tirgos

Jūnijā piena iepirkuma vidējā cena Latvijā bijusi 21 cents par kilogramu

Ainārs Sauka, Nac.ag. LETA
14.07.2015

Šā gada jūnijā piena iepirkuma vidējā cena Latvijā bijusi 21 cents par kilogramu, liecina Lauksaimniecības datu centra informācija.

Kā aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāve Rūta Rudzīte, salīdzinot ar pagājušā gada jūliju, kas ir periods pirms Krievijas noteiktā embargo, piena iepirkuma cena samazinājusies par 27%. Tiesa, kā mainījusies cena šā gada jūnijā, salīdzinot ar jūniju pērn, ZM pārstāve nenorādīja.

Rudzīte skaidroja, ka piena nozare patlaban saskaras ar grūtībām, ņemot vērā piena iepirkuma cenas lejupslīdi kopš 2014.gada 7.augusta, kad Krievija ieviesa importa embargo vairākiem Eiropas Savienības (ES) izcelsmes lauksaimniecības un pārtikas produktiem, tai skaitā piena produktiem.

"Tādējādi piena iepirkuma cena nenosedz ražošanas pašizmaksu, līdz ar to ražotāju finansiālā situācija pašlaik ir pasliktinājusies. Turklāt nav zināms, kā cenas attīstīsies turpmākos mēnešus," teica Rudzīte.

Ņemot vērā patlaban esošo situāciju nozarē un tirgū, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) šā gada 3.jūlijā ir nosūtījis vēstuli ES Lauksaimniecības un lauku attīstības komisāram Filam Hoganam, lūdzot nekavējoties lemt par tālāka ārkārtas atbalsta piešķiršanu Latvijas piena ražotājiem, ņemot vērā, ka šā gada pirmajā ceturksnī ražotājiem piešķirtais 7,7 miljonu eiro ES ārkārtas atbalsts daļēji sedza ražotāju zaudējumus, tādējādi nozīmīgi neuzlabojot viņu finansiālo situāciju, atzina ZM pārstāve.

Viņa arī informēja, ka lauksaimnieki, kas darbojas piensaimniecībā, 2014.-2020.gada plānošanas periodā varēs saņemt valsts atbalstu - ciltsdarba maksājumus, kredītprocentu daļēju dzēšanu, kredītu garantijas, samazināto akcīzes nodokļa likmi un citus līdz šim saņemtos nodokļu atvieglojumus, kā arī izmantot valsts kreditēšanas programmas zemes iegādei un apgrozāmajiem līdzekļiem.

Kā līdz šim, piensaimniekiem būs arī iespēja izmantot Lauku attīstības programmā 2014.-2020.gadam ietverto pasākumu finansējumu. Atbalsta pasākumā "Atbalsts ieguldījumiem lauku saimniecībās" pienu ražojošām saimniecībām ir paredzēta papildu atbalsta intensitāte 10% apmērā.

Kā ziņots, biedrība "Zemnieku saeima", sadarbojoties ar citām piena nozares organizācijām, sākusi piena stratēģijas veidošanu, aģentūru LETA informē biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietnieks Juris Cīrulis.

Tāpat vēstīts, ka maijā piena iepirkuma cenas svārstījās no 14 līdz 33 eirocentiem par kilogramu, aģentūrai LETA apgalvoja biedrības "Lauksaimnieku apvienība" vadītāja Sandra Stricka.

Bet saskaņā ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes piena grupas aplēsēm piena iepirkuma cena no 2014.gada marta līdz šā gada martam ir kritusi par 33%.

Kā ziņots, piena iepirkuma cenas lejupslīde Latvijā sākās pērn rudenī, kas tika skaidrots gan ar Krievijas embargo, piena pārprodukciju, gan arī ar vispārējām tendencēm pasaules piena tirgos.

Tikmēr piensaimniecības sarežģītajā situācijā šogad var rēķināties ar vairāk nekā 43 miljonu eiro valsts atbalstu, no kura ciltsdarbam piešķirts 23,36 miljonu finansējums, 12,38 miljoni būs atbalsts par slaucamām govīm, bet 7,7 miljoni - Eiropas Savienības atbalsts.

Nac.ag. LETA

x

Paroles atgadināšana